Strålande igen. Ville Husso gjorde 32 räddningar när HIFK slog Ässät med 5-1. Foto: Arkiv / STR / LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Sjätte raka segern för värvande HIFK

Rakt in i ett vinnande lag. Nya amerikanska anfallaren Ryan Thang debuterade när HIFK tog sjätte raka segern genom att på bortaplan slå Ässät med 5–1.

Den 26-årige Thang har under karriären spelat 165 matcher för Milwaukee i AHL och gjort en NHL-match i Nashvilles tröja. I fjol spelade han för Augsburg i den tyska ligan och i höst har han hållit till i Mora i Allsvenskan. En flytt till Elitserien och Brynäs var nära för den USA-födde yttern men det blev IFK i stället.

Thang har skrivit på för resten av säsongen och gjorde snabb debut mot Ässät när han fick plats i fjärde kedjan tillsammans med Thomas Nykopp och Joel Lehtinen. Nyförvärvet gjorde sitt utan att ta någon stor roll när HIFK förlängde sin segersvit till sex matcher och tog en imponerande seger med klara 5–1.

Arttu Luttinen noterades för ett märkligt öppningsmål och var med sina 1+2 poängbäst hos gästerna.

– Vi hade tur i kväll också. Första målet var ett biljardmål som studsade på ett par Ässätspelare. Men det var viktigt, Ässät har haft det tungt och då kan just ett sådant mål betyda mycket, sade Luttinen till Yle Puhe.

Mikko Jokela gjorde sitt första mål för säsongen och Eero Somervuori, Juuso Puustinen och Iiro Pakarinen hittade också rätt för HIFK.

– Vi måste vara mycket nöjda med den här insatsen. Vi försvarade bra. Och Herr Husso i mål har varit en stor del av vår uppryckning, match efter match gör han det mycket svårt att göra mål på oss, sade Luttinen och stämde in i höstens hyllningskör till 18-åringen Ville Husso.

Enligt tidningsuppgifter i Sverige kommer Husso att få sällskap i HIFK av Joakim Lundström. Den svenska målvakten fick förra veckan sparken från Admiral Vladivostok i KHL. Varken Lundströms agent eller HIFK:s ledning vill kommentera ryktena, men klart är att IFK är i behov av en målvakt, framför allt under veckorna då succémannen Husso spelar för Finland i junior-VM.

I torsdagens omgång i ligan lyckades också två spelare göra hattrick. Ville Viitaluoma gjorde matchens samtliga mål när HPK på bortaplan vann över JYP med 3-0 medan Jesper Piitulainen blev tremålsskytt i SaiPas 5-1-seger borta mot Ilves. KalPa vände i sin tur underläge till seger, 3-2 mot Pelicans.

Resultaten:

Ilves–SaiPa 1-5

JYP–HPK 0-3

KalPa–Pelicans 3-2

Ässät–HIFK 1–5