Finland hade en lyckad EHT-premiär. Foto: Lehtikuva.

Lehterä och Engren pinade Tjeckien i EHT-premiären

Två mål av Jori Lehterä och en lysande insats av Atte Engren i målburen gav Finland en klar seger över turneringsvärden Tjeckien med 3–1 (1–0, 2–0, 0–1) i landslagssäsongens premiärmatch.

Trots sju tvåminutersutvisningar höll Finlands försvar tätt framför tjeckernas press och i motsats till hemmalaget förvaltade lejonen sina chanser i powerplay. Matchjälten Jori Lehterä stänkte in 1–0 i slutet av första perioden och då han och Pekka Jormakka överlistade tjeckiska målvakten Alexander Salak tidigt i andra perioden kändes matchen avgjord.

Tjeckernas frustration fick Oskar Osala känna av hårdast då han och Lukas Krajicek kastade handskarna i mitten av andra perioden. Osala vann brottningsmatchen och domarna belönade bägge kämparna med matchstraff.
Lejonkeepern Atte Engren stoppade över 30 skott innan tjeckerna lyckades spräcka hans nolla. Det blev Zbynek Irgl som stod för reduceringen sju minuter före slutsummern.

Trots hård press lyckades Tjeckien inte överraska Engren flera gånger och Lev Prag-vakten fick priset som matchens bästa spelare i sitt nya hemland.
I morgon möter Finland Ryssland och på söndag är det Tre Kronor som står för motståndet.