På lördag gäller det för Julius Majander och Emil Westrin. Roosters möter Wolverines i finalen på Sonerastadion. Foto: Tor Wennström.

Roosters säsong ska få perfekt slut

Roosters har ett historiskt fläckfritt facit i ligan och en chans att ta sitt andra raka mästerskap. Hbl träffade spelarna Emil Westrin och Julius Majander inför lördagens derbyfinal.

För ett år sedan möttes Helsingforsklubbarna Wolverines och Roosters i en riktig drömfinal på Sonera­stadion. Matchavgörandet var som från en film då Roosters tre sekunder före slutet gjorde en matchavgörande touchdown som gav den traditionella klubben dess första liga­titel sedan 2004.
Innan fjolårets mästerskapsjubel fick Roosters se sig besegrade två gånger i finalen av Borgålaget  Butchers. Före det skedde en generationsväxling och laget som ångat på obesegrat genom säsongens  elva matcher består av unga lovan-de spelare. En som varit med om generationsskiftet är wide recievern Julius Majander.

– Ett par år sedan var vi ännu ett av de äldre lagen i ligan. Nu består laget av unga killar och jag, bara 24 år gammal, känner mig som en oldtimer då jag är en av de äldsta i laget, säger Majander som spelar sin sjunde säsong på liganivå.

Importspelarna spelar stor roll i finländska ligan och framför allt amerikanska spelare brukar vara hård valuta. Roosters är inget undantag men i defensiven ger svenska linjebacken Emil Westrin en mer exotisk färg.
En svensk i ligan är en rätt sällsynt syn och berättelsen hur Westrin hamnade mitt i hetluften med de  regerande mästarna är heller inte den vanligaste.

– Jag träffade en vacker finländsk flicka som var på utbyte där jag studerar. Det fattade eld rätt snabbt  och jag ansökte om studieplats på Hanken i Helsingfors, säger Westrin med ett brett leende.

Westrin, 24, kontaktade Roosters och anslöt till truppen för ett år sedan strax efter att han kommit till Finland.

– Man kom rätt fort in i laget. Jag bytte bara land – miljön är egentligen densamma.

Språkligt var det enkelt för Westrin att komma in i laget då både Majander, tränaren Jens Holmström samt spelarna Torsten Malm och Patrik Asen är svenskspråkiga.

– Som svensk man måste man visa en viss tuffhet. Men så länge man levererar ute på planen går allt bra, säger den fysiska svensken.

Och visst har laget levererat. Också utanför hemlandet.

Stora upplevelser

Roosters deltog i våras i Europaturneringen EFL där de tog sig till kvartsfinal. Trots att kvartsfinalen slutade i en ful förlust var matchen på Tivoli Stadium i Innsbruck något som spelarna minns länge.

– De första matcherna (bland annat i Danmark) var inte så annorlunda men matchen i Innsbruck var något som man inte varit med om förr, säger Majander som anser att matchen i den minst sagt proffsiga miljön är säsongens höjdpunkt –  åtminstone hittills.

Europamotståndaren Swarco Raiders budget är i helt andra sfärer än vad finländarna vant sig vid. Laget leds av fyra coacher som jobbar på heltid, upp till hundra personer ser till att matcharrangemanget sköts proffsigt och matcherna direktsänds på klubbens hemsida.

– De har en imponerande organisation. Jag tror vi blev lite tagna i stunden på den stora arenan, säger Westrin som fick se sitt lag besegrat med 52–13 i EFL-kvarten.

Klimax på lördag

Westrin är också imponerad av lagets arbetsmoral under säsongen. Den minsta segern kom med en rejäl 17 poängs marginal men under träningarna sparar Roosterskillarna inte en droppe svett.

– Jag kan inte sätta fingret på någon enskild höjdpunkt för säsong- en men att komma till träningarna och att se alla fokuserade och att få komma till ett lag med likadana idrottsmän som jag är det bästa med min tid i Helsingfors, säger han.

På lördag kan laget göra historia och bli det första laget sedan 2002 som vinner varenda match under  ligasäsongen.
I säsongspremiären slog Roosters Wolverines med klara siffror men finalmatchen är aldrig avgjord på förhand.

– Det blir ett helt annat Wolverines vi möter. Senast var de lite uddlösa men nu har de blivit bättre både spel- och motivationsmässigt. Det blir en alla tiders chans för oss,  säger Westrin.

Vare sig det blir segerfest eller djup besvikelse hinner Westrin inte njuta av finalyran länge.

– Jag åker till Lund med flickvännen redan dagen efter finalen, säger Westrin medan Majander drar skämt om bröllop och äktenskap.