Jere Karalahti. Foto: Benjamin Suomela.

Fokus på ligan - inte på HIFK-mötena

Ända sedan de första ryktena om ett eventuellt kontrakt med Jokerit kom till offentligheten har hockeyfolkets blick varit fäst på den forne HIFK:aren Jere Karalahti. På fredag möter han sin gamla klubb - men det är bara en match bland andra.

Vad förväntar du dig av mötet med din gamla klubb HIFK? Vad betyder Jokerit för dig? Känner du dig nervös?


Och så vidare.

Den storväxta, meriterade veteranbacken har i sommar fått svara på det ena och det andra gällande att han, en HIFK-ikon och före detta lagkapten, ansluter sig till den värsta rivalen Jokerit. När han möter pressen efter ett av de förberedande träningspassen innan helgens dubbelmöte mot HIFK är alla igen nyfikna på vad som rör sig mellan öronen på Karalahti inför det upphaussade mötet.

– Inte något desto mera. Jag har spelat mot HIFK med Kärpät och med Blues. Inte är det något mera än det. Vi har fyra matcher kvar innan FM-ligan kör i gång och vi jobbar varje dag med ligastarten på sinnet. Det är jävligt viktigt att få en bra start, säger Karalahti som hellre diskuterar den hägrande ligapremiären än mötena med HIFK.

Karalahti spelade uppemot 300 matcher i HIFK innan hans tre säsonger långa sejour i NHL och ännu fyra säsonger till i HIFK-dressen innan flytten till Kärpät 2007. Men trots den gemensamma historian störs inte hans uppladdning.

– Jag kan enkelt ladda upp inför matchen.

Trots allt snack om sommarens hetaste transfernyhet anser Karalahti att han fått jobba i lugn och ro med laget. Han förstår att transfern väcker känslor utanför rinken och uppe på läktarna både i Hartwallarenan och på Nordenskiöldsgatan men han vill fokusera fullt på vad som händer ute på isen.

– Det börjar kännas ganska färdigtsnackat, säger han lugnt.

Hyllar stämningen

Under de tre veckor som det officiellt varit klart att Karalahti är en kugge i Jokerits maskineri har den 38-åriga backen kommit bra in i lagets system.

– Vi kommer väldigt bra överens och vi har kul både på och utanför isen. Vi tillbringar mycket tid tillsammans - det blir luncher och filmer och sådant, säger Karalahti.

En som känner till Karalahtis situation bättre än många andra är tidigare HIFK-forwarden Jarkko Ruutu. Hans kontrakt med Jokerit väckte också en viss uppståndelse då han tecknade under för två år sedan.
Veteranerna ger varandra ömsesidigt beröm.

– Jere har haft sina motgångar men han är en tuff och lojal spelare, säger Ruutu.
– Alla vill ha en kille som Jarkko i sitt lag, säger Karalahti som i European Trophy-matcherna parats ihop med unga backlöftet Teemu Eronen.
– Eronen är ett bra backpar ur min synvinkel. Jag har följt med honom tidigare och under sommaren har vi bekantat oss bättre. Men vi kommer ännu att svetsas ihop bättre, säger Karalahti om sin 16 år yngre backkompis.

Vill tillbaka till KHL

Karalahti berättar att det var ett relativt lätt val att välja Jokerit och i och med KHL-planerna är det ingen omöjlighet att Karalahti återvänder till den ryskdrivna ligan där han tillbringade de två senaste säsongerna - förra säsongen som kapten för Dinamo Minsk.

– KHL är en fin liga och de satsar stort. Jag stortrivdes i Minsk och jag har inget annat än positivt att säga om tiden där. Att spela framför 15 000 fanatiska åskådare var grymt.

– Att spela i KHL är en dröm och det är inte alls ett dåligt alternativ med tanke på framtiden. Det är fint att vara med om något nytt och stort men som 38 år gammal kan vad som helst hända, säger Karalahti vars kontrakt med Jokerit är ettårigt.

Men Karalahti påminner att han lever i nuet till hundra procent.

– Hockey är min grej och det är en ära att få hålla på med det. Jag försöker varje dag jobba och bidra till att Jokerit vinner så många matcher som möjligt. Det är ju det som det hela handlar om.