Catharina Sandman. Foto: Leif Weckström.

Sandman sköter sig på vågorna och i skolan

Catharina Sandman har haft händerna fulla av arbete i sommar. Under loppet av två veckor hann hon avklara både konfirmationsläger och ta VM-guld i ungdomsklassen Zoom8.

Segling tillsammans med familjen har hon sysslat med så länge hon minns och i 9-10-årsåldern gav hon sig ut på vågorna i en optimistjolle. I dag, 14 år gammal, kan hon titulera sig världsmästare i sporten hon haft nära hjärtat sedan barnsben.


– Det känns roligt förstås, säger Sandman med ett skratt.

Guldpengen förtjänade hon i sin VM-debut. Framgång hade hon hoppats på, men att hon genast skulle göra en fullträff var ändå något av en överraskning trots att hon i fjol var med och ta lagguld i NM.

– Jag hoppades på en medaljplats. Det hade gått bra i rankningtävlingarna men att det blev VM-guld var lite överraskande, säger Sandman vars nerver höll då det gällde i den jämna, regniga regattan i norska Bergen.

Seglingen kräver mycket tid och storsatsning året om. Med upp till tre stycken tre timmar långa träningspass, samt tävlingar och träningsläger under helgerna, per vecka är sommarmånadernas kalender alldeles fullpackad för Sandmans del. Sommaren 2013 är dessutom annorlunda då också konfirmationslägret stod på programmet.
Tajt blev det, men utgången blev positiv.

– Jag fick tänka om lite och i stället för att gå på skribaläger här hemma så åkte jag till England och Walsingham veckan innan VM för att gå på lägret. Därifrån åkte jag direkt till Norge för VM - jag kom fram på natten innan första tävlingen och missade tune-up. Men min syster Cecilia, 16, hade gått igenom allt och hon var till en stor hjälp för mig.

Storasystern fullbordade familjens fina VM-insats med att ta hem fjärdeplatsen i Zoom8-klassen.

Ny tävlingsklass

I ungdomsklassen Zoom8 upphör tävlingsrätten i 18-årsåldern men den 14-åriga juniormästaren överväger redan nu att ta sig an nya utmaningar. Till hennes framtidsplaner hör att fortsätta på toppnivå under junioråren och sedan förflytta sig till en OS-klass. Men vid det här skedet blickar hon inte så långt framåt.

– Rankningserien fortsätter och så blir det ännu en tävling i Sverige innan vintern. Sedan måste jag fundera lite, säger Sandman som ser exempelvis 29er-klassen som en möjlighet efter att hon lämnar Zoom8 bakom sig.

Från 29er är det sedan lättare att flytta sig vidare till större klasser och i systern Cecilia har Catharina Sandman en förträfflig tävlingspartner.

Lärarna förstår

Den tidskrävande sporten leder till en hel del träningsläger också under läsåret. Sandman som nyss inlett sitt sista år på Mattlidens högstadium tillbringar omkring en månad utomlands under vintersäsongen.

– Träningslägren brukar vara en vecka långa. Lärarna förstår min situation.
– Och det hjälper när det går bra för mig, tillägger världsmästaren leende.