Brad Theissen. Foto: Leif Weckström.

Thiessen tar ny fart mot NHL

Efter fyra säsonger i AHL-ligan tröttnade målvakten Brad Thiessen på att aldrig få en rejäl chans i NHL. Drömmen om spel i världens mest prestigefyllda liga lever fortfarande och Thiessen hoppas på att vägen till NHL öppnar sig via spel i HIFK.

Kanadensiska keepern Brad Thiessen har ingen enkel uppgift framför sig den kommande säsongen. Att efterträda den snudd på magiska Joni Ortio blir svårt, men Thiessen är inte orolig. Åtminstone stortrivs han sitt nya hemland och i HIFK.

– Det är första gången jag besöker Europa och bortsett från lite trötthet när jag landade i Finland har det inte varit några problem. Jag upplever att jag kommit bra in i laget. Det är ett ganska spännande och nytt liv för mig som hockeyspelare, säger Thiessen efter ett träningspass.

Att man i Europa spelar i större rinkar än i Nordamerika är inget problem för Thiessen.

– När vi spelade i Sverige mot Färjestad kändes det lite speciellt. Isytan var i mitt tycke enorm, men efter en liten stund kom jag in i spelet. Jag har inte spelat en match i en finländsk rink, men jag tror inte att det påverkar min stil att spela.

Brad Thiessen är född och uppvuxen i den lilla staden Aldergrove i provinsen British Columbia. Efter juniorhockey i Kanada och universitetshockey i Boston har han jobbat hårt för att ta en plats i NHL, men utan att lyckas. På fyra säsonger har han bara spelat fem NHL-matcher för Pittsburgh Penguins. I stället har Thiessen harvat på i farmligan AHL för Wilkes-Barre/Scranton Penguins.

– Marc-Andre Fleury och Brent Johnson har de senaste åren fungerat som ett framgångsrikt målvaktspar i Pittsburgh. Förra säsongen värvades Tomas Vokoun. I Pittsburgh väljer man ofta att satsa på mer erfarna spelare och då fanns det inte plats för mig. Jag tycker att jag fick en ärlig chans att spela in mig i laget, men jag förstår Pittsburghs ledning. De vill ha säkra kort att lita på när laget varje år förväntas vinna Stanley Cup.

I AHL åker lagen buss till bortamatcher. Resorna blir ofta långa på de nordamerikanska motorvägarna. Många europeiska spelare har fått nog efter en säsong i ligan.

– För mig var de långa bussresorna aldrig ett problem. Man vänjer sig ganska snabbt, även om matchprogrammet är digert och man tillbringar många timmar i buss. Dvd-spelaren var i flitig användning och så spelar man mycket kort. Wilkes-Barre är idealiskt beläget. De längsta resorna tog fem timmar, vilket är långt mindre än för många andra AHL-lag.

Vill spela i NHL

I AHL är konkurrensen hård. Alla jagar en plats i NHL, men få spelare får chansen att ta en permanent plats i hockeygräddan.

– Jag tycker att man jobbar bra i AHL med att utveckla spelare. Tränarna lägger stor vikt på att förbereda unga talanger på vad som krävs i NHL. Det går att inte klaga på tränarna om man inte tar en plats i NHL.

Vad är skillnaden mellan hockeyn i NHL och AHL?

– NHL-spelarna är skickligare. Det säger sig självt när du har spelare som Sydney Crosby eller Jevgenij Malkin som lagkompisar. Steget är ganska stort från AHL till NHL. Spelet är också mer strukturerat i NHL.

Inför den här säsongen hade Thiessen två alternativ – antingen en fortsättning i AHL eller spel i Europa. Att valet föll på det senare alternativet har sin naturliga förklaring.

– Jag var utan klubb i somras och kände att jag var i behov av omväxling. HIFK kontaktade mig och jag tyckte att anbudet var tillräckligt lockande. Målet är att i framtiden spela i NHL.

HIFK inledde höstsäsongen med att spela två matcher i European Trophy. Två förluster mot svenska Färjestad och Frölunda. Thiessen vaktade målet mot Färjestad.

– Vissa av spelarna var lite ovana efter sommarens långa matchuppehåll. För en del spelare är det fråga om en helt ny spelstil. Tids nog kommer vi att bli bra. Bara att utnyttja matcherna till att förbättra vårt spel inför ligastarten.

Thiessen har också hunnit uppleva lite av Helsingfors. Han uppskattar att man kan använda allmänna fortskaffningsmedel för att röra sig.

– Jag bor på tre minuters promenadavstånd från hallen och jag tycker om att promenera och upptäcka staden. Jag har bott i Boston som har en intressant historia och jag märker att det också finns en intressant historia i Helsingfors. När min fru kommer hit om några veckor så blir det ännu bättre. Jag tror att jag kommer trivas bra i den här staden, säger Thiessen.

HIFK möter Zürich Lions i kväll och EV Zug i morgon i European Trophy. Matcherna som spelas i Dickursby börjar klockan 18.30.