Foto: Jannica Luoto

Många skratt leder till goda resultat

I slutet av juli tog Camilla Cedercreutz och Noora Ruskola guld i junior-VM i Polen. Nu siktar de, som så många andra unga idrottare, på OS i Rio. Men viktigast är att de trivs tillsammans på båten.

För tre år sedan var 29er-seglaren Camilla Cedercreutz i behov av ett nytt par att segla med. Genom sin tränare hittade hon Noora Ruskola som seglade Zoom8, men övervägde att byta båttyp.

– Camilla frågade mig om jag ville börja segla med henne. Vår gemensamma tränare sade att hon är en motiverad och bra seglare, så det var ett lätt val att göra, berättar Ruskola.

Den första säsongen tillsammans seglade de med både 29er och 29er XX, då det ännu var oklart vilken båt som skulle seglas i damernas skiff-klass i OS i Rio de Janeiro år 2016. Inför år 2012 bytte de ändå till 49er och seglade en tuff säsong med de finländska herrarna i klassen. På hösten blev det sedan klart att det är 49er FX som kommer att seglas i OS, och Cedercreutz och Ruskola lyckades införskaffa den nya båten som första team i Finland.

– Vi vägde för lätt i 49ern, men som bäst var vi ändå tredje i en deltävling. Sen då vi för första gången fick prova FX:n var vi helt i extas. Den är lite lättare att handskas med än 49ern, men annars väldigt bra, säger Cedercreutz.

– Båtarna har samma skrov, men olika rigg. Det enda dåliga är egentligen att i och med att det är en ny klass finns det vissa delar som behöver utvecklas. Till exempel har det varit en del problem med masterna, och ett femtiotal båtlag runt om i världen har lyckats bryta av sina master, fortsätter hon.

– Men den går fort, vilket är riktigt trevligt. Nästan lika fort som 49ern, om inte fordare, så vi kan tävla också mot killarna även om vi är lite för lätta även för den här båten, säger Ruskola.

Fin säsong

Trots det har den första säsongen varit lyckad. I början av juli deltog Cedercreutz och Ruskola i EM-tävlingarna i Århus, där de slutade 26:e i sammandraget, och som tionde i sin silver-klass. För ett par veckor sedan var det dags för junior-VM i Polen, därifrån de kom hem med guldmedaljer kring halsen.

– Tävlingens sista start avbröts på grund av att det blåste så lite och så bara insåg vi att vi vunnit tävlingen. Det var ett lite konstigt sätt att vinna på. Sen då vi tagit oss upp på prispallen sjöng Camilla med i nationalsången och det lät så fult att jag inte kunde göra annat än att skratta, säger Ruskola och skrattar hjärtligt.

– Vår tränare brukar säga att det är bra att vi är bättre på att segla än på att sjunga, försvarar sig Cedercreutz.

– Vi hade siktat på att vara inom fem-i-topp i alla starter och bland de tre bästa i hela tävlingen, då vi även bland juniorerna är ett av de lättaste teamen. Men de svaga vindarna var till vår fördel, tillägger hon.

Ännu FM-guldet kvar

I Finland har Cedercreutz och Ruskola tävlat inom 49er Grand prix-serien. För tillfället leder de 49er FX-klassen och ligger som åttonde i 49er, som de får delta i även med FX-båten.

– I de inhemska tävlingarna har det gått lite upp och ner under säsongen. Först gick det jättebra, men under den senaste tiden har det gått lite sämre, säger Cedercreutz.

Det är ännu tre deltävlingar kvar av GP och FM-vinnaren avgörs i Helsingfors i slutet av augusti. Efter det planerar flickorna att kunna segla åtminstone ända fram till november, även om det kan bli riktigt kallt mot slutet.

– Det dåliga med Finland är att man inte kan träna året om och det krävs mycket pengar och tid för att kunna åka utomlands under vintern. Det är lite jobbigt då det blir så långa pauser i seglandet, säger Ruskola och hoppas att de i år ska få möjligheten att träna utomlands.

Målet med vinterns träningar är att skaffa mer erfarenhet inför tävlingarna i Santander i Spanien nästa höst, där en del av landsplatserna till OS i Rio de Janeiro delas ut, även om själva olympiska spelen är först om dryga tre år.

– Det är nog ganska skrämmande att kvalet till OS är så snart. Men vårt mål är att åka till Rio, så för att nå vårt mål måste vi först kvala för landsplatsen och sedan även bli valda till att representera Finland, säger Ruskola

– Vi borde delta i flera större regattor för att lära oss att tävla i större flottor på runt 40 båtar. Nu är vi vana vid att vi tävlar med bara 15 andra båtar. Och sen är det där med farten ett av våra större problem, men i EM lyckades vi hitta ganska bra fart trots att det var hårda vindar, påpekar Cedercreutz.

– Vi måste bara hitta nya sätt att vara bra på. Vi har bra teknik, även om vi har lite dålig fart ibland, tillägger Ruskola.

Det som ändå är klart är att flickornas samarbete fungerar mycket bra. Ruskola fungerar som skeppare och Cedercreutz är gast.

– Vi brukar mest skratta under våra träningar och vi grälar inte direkt med varandra, säger Cedercreutz och Ruskola håller med.

– Man kan nästan säga att våra träningar går ut på att skratta. Men vi har en bra kommunikation och kan också vara allvarliga då det behövs. Camilla har varit tvungen att byta par, men själv är jag väldigt nöjd över att jag genast då jag slutade som ensamseglare hittade mig ett bra par, säger Ruskola.

– Efter tre år känner vi varandra ganska bra och vet hur den andra reagerar på olika saker, även om vi ännu behöver träna på det ytterligare. Vi är tvungna att tillbringa jättemycket tid med varandra, så det är lite som ett äktenskap, enligt vår tränare även värre än ett äktenskap, tillägger hon.

Finländska mästarna i 49er och 49er FX avgörs i GP-finalen i Helsingfors den 31 augusti.