Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Pitkämäkis långa fest - brorsan stod för notan

Tero Pitkämäki fick fira sin femte stortävlingsmedalj i gott sällskap. Det blev sen middag med föräldrarna, brorsan, managern och flickvännen Niina Kelo.

Pitkämäki njöt för fullt då han tillsammans med hemmanationens Dimitrij Tarabin och världsmästaren Vitezslav Vesely fick kliva upp på prispallen på den avslutande VM-dagen. En skön stämning för Pitkämäki, som senast fått vara med om medaljceremonier i Barcelona-EM för tre år sedan, trots att festmusiken var tjeckiska nationalsången i stället för Vårt land.

– Silvret har redan blivit mycket klarare. Det värmde att få vara uppe på prispallen igen, även om den var lite lägre än jag hoppats, säger Pitkämäki med silvermedaljen hängande runt halsen.

Efter lördagens final visste inte Pitkämäki hur han skulle fira sin medalj men de nära och kära - speciellt brodern Mika - hade allt planerat färdigt.

– Vi drack lite och... skrattade mycket ända till morgontimmarna, säger Pitkämäki med ett finurligt leende.

– Brorsan stod för notan, fortsätter silvermedaljören som avslöjar att festandet avslutades först femtiden på efternatten.

– Det var lätt att kunna somna. Sömnmedicinen var bra, säger Pitkämäki som ser pigg ut trots en fem timmars nattsömn.

Också idrotts- och kulturministern Paavo Arhinmäki gjorde ett besök på Pitkämäkis fest och gratulationer har spjuthjälten fått så många att han inte ännu hunnit svara på alla. Också hemkommunen Ilmajokis styrelse har lovat belöna VM-medaljören på något sätt. Pitkämäki blev positivt överraskad över belöningen men hur han sätter sprätt på pengarna, omkring 5 000-10 000 euro, vet han inte ännu.

– Vi får se vad vi hittar på, säger Pitkämäki.

Jättekast i sikte

VM må vara över men säsongen är långt i från över för 30-åringen. Jakten på jättekastet fortsätter - redan kommande veckoslut i Tyskland.

– Jag suktar efter ett enormt kast. Jag vilar ett par dagar sedan blir det en tävling i Tyskland i helgen innan jag tävlar i Bryssel (Diamond League) och Sverigekampen, berättar Pitkämäki.

– Jag satsar på ett hårt resultat i Tyskland. Motivationen finns kvar och jag behöver inte tvinga mig själv att tävla.

90 meter finns i kroppen - det är klart. Återstår att se om - eller snarare när - han för ett sådant jättekast till stånd.