Tero Pitkämäki får visa vad han går för i spjutfinalen. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Nu gäller inget mindre än VM-guld för Pitkämäki

Enligt statistiken finns det tre klara favoriter, ett par skrällfärdiga utmanare och en svart häst i spjutfinalen.

Hbl:s utsände i Moskva, Tommi Willberg, presenterar finalisterna samt deras snittresultat  i säsongens fem bästa tävlingar.

Vitezslav Vesely
86,97
Säsongens överlägset jämnaste kastare. Av säsongens sex bästa resultat har Vesely stått för fyra men han är ändå ett stort frågetecken inför finalen. Orsaken? Tjecken lider av en knäskada som kräver att knäet tejpas stadigt inför varje tävling. I kvalet flög hans första båge över 87 meter men det blev övertramp. Han avslutade kvalet efter två kast då knäet kändes ömt och då hans andra kast mätte 81,51.
Personbästa: 88,34
Säsongbästa: 87,68

Tero Pitkämäki
86,24
En finländsk VM-medalj för första gången sedan Pitkämäki vann finalen i Osaka är i 30-åringens händer. Pitkämäki är till och med jämnare än Vesely – de riktigt långa kasten låter ännu vänta på sig, men i kväll lär det komma. Pitkämäki är på självsäkert humör, i kvalet var han etta med en 84-metersbåge som såg hur enkel ut som helst och hans värsta konkurrenter har inte visat likadana framsteg som Pitkämäki på sistone.
Pitkämäki har sex kast på sig att få allt att klaffa. Om han lyckas så kan världen få se sitt första 90-meters­kast sedan Andreas Thorkildsens för två år och tre dagar sedan.
PB: 91,53
SB: 87,60

Dmitrij Tarabin
86,03
21-åringens jättekast i ryska mästerskapen gjorde honom direkt till storfavorit i hans hemma-VM. Men bakom den årsbästa bågen är ett nästan tre meters tomrum till hans nästbästa kast. Ynglingen är ett oskrivet kort och frågan är om han klarar av att prestera under den enorma pressen på Luzjnikistadion.
81-meterskastet i kvalet var hans första tävlingskast sedan ryska mästerskapen. Tarabin hör onekligen till medaljfavoriterna men det är inget mirakel om han inte lyckas hålla nerverna i styr.
PB: 88,84
SB: 88,84

Roman Avramenko
84,16
Den ukrainska oerhört jämna kastaren har ett par juniorsilver och -brons i skåpet men VM-sjätteplatsen från Daegu är hans bästa på vuxen nivå. Ett tips med låga odds är att han noterar ett resultat omkring 84 meter – något han gjort nästan hälften av sina tävlingar i år.
Tar sig sannolikt till de tre sista omgångarna men en ukrainsk me­dalj är väl mycket begärt.
PB: 84,48
SB: 84,48

Andreas Thorkildsen
83,47
Mannen som regerade på spjutplatsen mellan 2004 och 2011 och som nådde 90 meter på fem av sex säsonger 2006–2011 har de senaste två åren haft det motigt. Problem med både kroppen och tekniken har präglat hans säsong hittills. Han är en skakig kvalkastare men 83,05 bådar gott inför finalen – även om finalbiljetten kom på sista försöket.
Pitkämäki nämnde norrmannen som en som kan skrälla. Det krävs ett perfekt lyckat kast men Thorkildsen har en vinnarhjärna så räkna inte ut honom.
PB: 91,59
SB: 84,64

Antti Ruuskanen
83,12
Formkurvan pekar uppåt men kasten är alltjämt för låga. Ruuskanen noterade säsongsbästa i Kuortane och fick en rejäl dos självförtroende genom att han äntligen spräckte 85 meter. Tajmningen – det har varit det första ordet som Ruuskanen tagit upp då han tillfrågats om hur han ska få ett toppkast till stånd.
Lyckas han med det är en me­dalj absolut ingen omöjlighet och om alla stjärnor och planeter ligger i rätt position kan Finland få fira dubbelseger i kväll.
PB: 87,79
SB: 85,70

Kim Amb
82,92
Vad vore en traditionell finländsk gren utan en skrällfärdig svensk som suktar efter att ställa till det för grannationernas kastare. 23-åringen satte sitt rekord tidigt i säsongen men har också efter det nått goda resultat. En skrällfärdig utmanare.
Tack vare Amb och Gabriel Wallin som slogs ut i kvalet kommer spjuttävlingen i Sverigekampen också att vara en höjdare.
PB: 84,33
SB: 84,33

Ihab Abdelrahman El Sayed
82,05
Egyptiern var kvalets färgklick då han satte nationsrekord och tävlingens nästbästa resultat. Han är finalens svarta häst som endast tävlat tre gånger i år och lyckats toppa formen i rätt tid men något mer än en plats bland de åtta bästa ska han väl ändå inte lyckas nå? En välkommen omväxling i varje fall.
PB: 83,62
SB: 83,62

Ivan Zaitsjev
81,74
Uzbekistans man är ett relativt färskt namn som i sin andra stortävling tog sig till final. Floppade i London men kan med ett bra kast ta sig in bland de tio bästa. Nivån är osäker och han har tävlat i bara fyra tävlingar i år.
PB: 85,03
SB: 83,79

Risto Mätas
81,37
Estlands Mätas har som 29-åring hittat en karriärbästa form. En plats i finalen är en godkänd prestation för EM-tian från i fjol.
PB: 82,43
SB: 82,43

Julius Yego
81,30
Kenyanen som ofta tävlar i Finland kommer åtminstone att tangera sitt bästa mästerskapsresultat då han var 12:a i London. Han är Kenyas alla tiders spjutkastare som lärde sig grunderna av sporten via videor på Thorkildsen och Jan Zelezny på Youtube.
PB: 82,09
SB: 82,09

Stuart Farquhar
80,60
Farquhar har inte i år kommit upp till samma nivå som under de tre senaste säsongerna. Nya Zeelands toppnamn kom nia i OS i fjol men trots sitt snygga personbästa har han en vana att inte få ut allt i stortävlingar. 80 meter – så får han vara nöjd.
PB: 86,31
SB: 81,07