Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Kirill Kudrjatsev

Isinbajeva tonar ner homouttalande

Den ryska stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva kritiserade på torsdagen starkt den svenska höjdhopparen Emma Green Tregaros uttryckta stöd för homosexuellas rättigheter under VM i Moskva.

Bland annat sade hon att "hos oss lever pojkar med kvinnor" och att "de här problemen har aldrig förekommit i Ryssland och vi vill inte ha dem i framtiden heller".
Det får Isinbajeva – ambassadör för såväl ungdoms-OS som kommande vinter-OS i Sotji – nu kritik för.

– Det är bristande omdöme och en bristfällig åsikt, sade 400-metersikonen Michael Johnson, USA, numera expertkommentator för BBC.

Storbritanniens olympiska mästare i sjukamp år 2000, Denise Lewis, fyllde i:

– Hon är uppenbart inte i kontakt med resten av världen.

– Jag är väldigt förvånad att hennes stab inte rådde henne att vara lite mer försiktig med att sprida sina åsikter. Det skadar henne uppenbart som internationell superstjärna.

Missförstådd

På fredagen gick Isinbajeva ut med att hon blivit missförstådd på grund av att engelska inte är hennes förstaspråk. De homofoba uttalandena kom under en engelskspråkig presskonferens. Hon bad dock inte om ursäkt.
Nu sade 31-åringen att hon "motsätter sig all diskriminering av homosexuella på grund av deras sexualitet".

– Vad jag ville säga var att folk ska respektera lagarna i andra länder, speciellt när de är gäster där.

Isinbajeva kan bara hoppas att hennes nya uttalanden reparerar något av skadorna som hennes förut så goda anseende fått.
En medlem av Internationella olympiska kommittén, som vill förbli anonym, är förargad över tidpunkten för den nya lagen. Lagen, som godkändes i juni, förbjuder homosexuell propaganda riktad till ungdomar. Aktivister befarar att lagen kommer att användas för att förtrycka homosexuella.

– Varför i all världen kunde den ryska regeringen inte vänta till efter OS i Sotji? Den har orsakat en ordentlig soppa, sade IOK-medlemmen.

Utökat skydd?

Ökade skyddsåtgärder kan komma att krävas för Green Tregaro under friidrotts-VM.

– Det finns anledning att se över säkerheten. Sticker man ut hakan finns det anledning att vara försiktig, säger Green Tregaros manager Daniel Wessfeldt till Expressen.

– Det är redan hög säkerhet kring tävlingarna, men vi får vara vaksamma på utvecklingen, säger Svenska friidrottsförbundets ordförande Tomas Riste till tidningen.

Höjdhopparens tränare fortsätter inte debatten inför lördagens final.

– Vi tänker inte prata med några medier utan fokuserar bara på tävlingen. Hon är medveten att det kan bli psykningar från publiken och tuff stämning, säger Yannick Tregaro till SVT Sport.