Foto: Lehtikuva.

Lysande insats - bara rekordet fattades

Hanna-Maari Latvala stod för det finska landslagets hittills starkaste prestation då hon som första damsprinter på tolv år tog sig till en VM-semifinal. – Det enda som jag inte är nöjd med är tiden, säger Latvala.

Den historiska semifinalplatsen blev klar efter att Latvala i försöksheatet noterade säsongens näst bästa tid, 23,07. I semifinalen stannade tidtagaruret för Latvalas del på 23,21 och hon tangerade den 30-åriga VM-historians fjärdebästa finländska prestation med sin 19:e plats.

– Det känns jättebra. Det enda som jag inte är nöjd med är tiden. Men allt annat i prestationen värmer, säger den nöjda 25-åringen.

Latvala ansluter till en liten grupp damsprintrar som tagit sig till en VM-semifinal på 200 m. De övriga är Johanna Manninen, Sisko Hanhijoki, Helinä Marjamaa och Latvalas moster, Sanna Hernesniemi-Kyllönen.
I semifinalloppet hittar Latvala ändå ett par grejer som hon kunde ha förbättrat på.

– Accelerationen efter starten riktade sig lite åt fel håll, mot mitten av löpbanan i stället för mot innersträcket. Men missnöjd kan jag inte vara. Jag var koncentrerad, tekniskt bra och jag lyckades hålla höften uppe och orkade jobba med händerna ända till slutet, säger Latvala som delade sjundeplatsen i sitt heat.

Av europeiska löpare platsar Latvala på en delad åttondeplats. Inte alls dåligt i en VM-debut och framför allt hoppingivande med tanke på EM i Zürich om ett år.

– Man måste vara nöjd med att komma till semifinal här. Man ser helt konkret hur nära man är världstäten och en finalplats och också hur nära Europatoppen man är.

Betyg: "En nia"

VM-framgången var pricken över i:et på en lysande säsong med förbättring av personbästa på 60, 100 och 200 meter. Den självkritiska sprintern ger sig själv ett väl godkänt betyg.

– En nia måste jag ge. Jag kräver mycket av mig själv och jag får inte vara missnöjd med det här. Hade jag satt nytt rekord så skulle det ha varit en full tia.

Efter ett lyckat VM får Latvala koppla av och bara njuta. Tävlingsmässigt hoppas Latvala på att hon får åtminstone en medvindstävling på 100 m innan hon ska ställa till det för svenskarna i Sverigekampen.