Honka-spelarna tackade fansen efter matchen. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Honka hänger kvar vid ligatoppen

Tim Väyrynen låter sig inte besväras av att han lirar under ett förstoringsglas. – Går inte att börja tänka på det, då är du ute ur nästa situation, säger Väyrynen som flera holländska Eredivisie-klubbar nosar på.

Mot alla odds slåss Honka fortfarande om ligatiteln, då favorittippade HJK tappade poäng i Åbo och Esbolaget tog tre poäng hemma i Hagalund. Honka: i fyra poängs ledning med en match mer spelad än lokalrivalen Klubi.

– Låter bra, säger Honkas skyttekung Tim Väyrynen när Hbl upplyser honom om att FC Inter–HJK slutade oavgjort.

– Derbyt nästa söndag blir intressant.

HJK tar emot Honka i Helsingfors på söndag. En av säsongens mest emotsedda matcher.

– Men inte avgörs mästerskapet då. Det är många stora matcher kvar, säger Väyrynen.

Det är en annan femma om Tim Väyrynen, 20, fortfarande är i Finland när de avgörande matcherna spelas. Flera utländska klubbar dreglar över honom och det finns en stor möjlighet till att han flyttar utomlands under augusti månad.

– Flera holländska klubbar är intresserade av honom, säger Honka-vd:n Ari Masalin.

– Förhoppningsvis blir det en affär innan transfertiden går ut.

Prislappen är omkring en halv miljon euro – stora pengar för Honka, som har det ständigt kärvt. Du är inte rädd att ni säljer era chanser till mästerskapet igen?

– Inte tror jag att mästerskapet hänger på en spelare. Men det är förstås lätt att säga ifall vi inte vinner att det var därför, säger Masalin.

De grymt viktiga utlandsförstärkningarna Gideon Baah, Abdoulaye Meite och Ruben Palazuelos lär dock stanna i Honka. De är oersättliga för Esbolaget. Men också Väyrynen har varit mycket viktig, med sina åtta mål i tretton matcher.

– Jag är absolut motiverad att spela här också, säger Väyrynen.

– Det är många stora matcher på kommande. Det är hisnande stort att få spela om mästerskapet. Just nu är jag helt och hållet fokuserad på den inhemska ligan.

Väyrynen låter sig inte besväras av att en bunt scouter följer hans varje rörelse ute på gräsplanen. I går bommade han några målchanser innan Honkamanagern Mika Lehkosuo tog honom i byte.

– Det går inte att börja tänka på det. Det är samma spel som förut. Du kan inte börja tänka på någonting annat, annars missar du nästa situation.

Honka har överraskat alla den här säsongen. De flesta hade trott att Esbolaget skulle slåss mot nedflyttning, snarare än utmana namnstarka HJK om mästerskapet. Men de sena förstärkningarna har varit obeskrivligt bra och Mika Lehkosuo har fått laget sammansvetsat.

– Lagspelet har fungerat bra. Allt utgår från försvarsspelet. På det sättet vinner vi matcher. Vi har för det mesta släppt högst ett baklängesmål per match, säger Väyrynen.

Mittbacksparet Gideon Baah och Abdoulaye Meite har varit bergsäkra och fört med sig stabilitet till de bakre leden.  På mittfältet har Ruben Palazuelos styrt och ställt, medan unge Moshtagh Yaghoubi tagit ett stort kliv framåt.

– Vi måste bibehålla en hög nivå i träningspassen och inte slappna av. Vi har inte råd att tappa koncentrationen alls, säger Väyrynen.

Honka har tio matcher kvar, medan ligatvåan HJK har elva matcher kvar. Det blir en hård kamp om mästerskapet.