Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

För många problem för Bergius

Jere Bergius inledde starkt och hängde med i kampen om en finalplats in i det sista. Men höjden 555 visade sig vara det som skilde Bergius från karriärens första stortävlingsfinal. 525 på första försöket, 540 på första försöket. Då stod Jere Bergius namn högst uppe på resultatlistan inför höjden 555 som kom att bli den höjd som krävdes för final. Bergius första försök var inte långt ifrån att lyckas, men de två sista misslyckades totalt.

Stav

– Tävlingen startade bra. De två första hoppen var bra hopp. Det som grämer mest är att det inte hade krävts ett mirakel för att gå till final, säger Bergius.

För en knapp månad sedan klarade Bergius 560 i två raka tävlingar, så 555 hade varit en helt möjlig höjd att klara. Men en summa av många faktorer satte slutligen stopp för finaldrömmarna. En knepig vind, en otrevligt tidig tidpunkt för kvalet och ihärdiga problem med benen påverkade utgången för Bergius.
Efter sitt bästa försök på 555 haltade 26-åringen när han gick bort från hoppmadrassen men Bergius skyller inte på gamla skador.
– Inte skadade jag mig och jag hade heller inga känningar under hoppen. Efter hoppen kändes det lite i benen men det hindrade mig inte att göra mitt bästa.
– Problemet var att jag hade för många problem, sammanfattar Bergius vars teknik helt enkelt inte håller samman så bra att hans nivå skulle ligga högt nog för att räcka till att platsa bland världens tolv bästa stavhoppare.

Bergius kritiseras ofta för att inte ha nerver för att nå framgång och för att göra dumma misstag – ni minns kanske fjolårets EM där han missade sitt första försök i kvalet då han alltför sent märkte att det är hans tur att hoppa. I Moskva var han skarpare. Tekniken och taktiken var i hyfsad form men den sista kicken fattades. En jämntjock prestation så att säga.
– Jag bytte till en styvare stav efter första lyckade hoppet. Om jag skulle göra något på ett annorlunda sätt, skulle jag ha använt mig av den mjukare staven genom hela kvalet. Jag har inte nått den här höjden tidigare med den staven men om jag hade fått ett perfekt hopp så tror jag att jag hade klarat 555, säger Bergius.
– Det grämer mig att jag inte kom till final, men samtidigt är det skönt att det inte sket sig som i de senaste stortävlingarna, säger Bergius med ett litet leende.
Bästa hittills. Jere Bergius har inte varit på bettet i stortävlingskval. I Moskva var en finalplats nära – kanske det lyckas nästa år i EM?  EPA/SERGEI ILNITSKY