Snabb sorti för finländarna

Badminton-VM i Guangzhou var ett snabbt avklarat kapitel för såväl Ville Lång som Eetu Heino. Bägge två fick ge sig redan i första omgången efter mediokra insatser. Guangzhou

Den förre danske juniorvärldsmästaren Viktor Axelsen gav inte Ville Lång en chans. På några minuter gick 19-åringen upp i en otrolig 10–0-ledning i första set, innan Lång vann sin första poäng. Den finska mästaren såg ovanligt långsam och trött ut och när inte heller slagen lydde racketen skrevs första setet 21–4 till Axelsen. På bara åtta minuter.

I andra set vaknade Lång till en aning, men spelet hann aldrig bli bra. Trots att finländaren som bäst ledde med två poäng, bland annat vid situationen 11–9, var det dansken som förde spelet. Andra och sista set till slut till Axelsen med 21–15.

– Jag gjorde förbannat mycket fel. Jag kan inte förstå hur fötterna också var så tröga i dag för jag kände mig i helt bra fysisk form.

Lång var hela tiden ett steg efter och när hans lyft från nätet blev korta hade den långe Axelsen inga problem att sända iväg branta och hårda projektiler nära sidolinjerna.

– Jag hade problem med att läsa bollens bana och mina slag blev hela tiden för korta, säger Lång.

– Det här var som en legendarisk off-match där ingenting fungerar. Om man gillar skit så skulle man ha tyckt om den här matchen.

– Inte kan man ju säga att jag klarat mig bra i VM-sammanhang. I sju VM har jag två vinster och sju förluster. Å andra sidan har lottningen inte i allmänhet varit särskilt bra heller, förutom år 2005 då jag vann öppningsmatchen.

På banan bredvid spelade den tredjeseedade kinesen Du Pengyu och Sydkoreas Wan Ho Son. Skillnaden mellan denna match, som vanns av hemmahoppet efter en 125 minuter lång tresetare, och Långs match var enorm. Som natt och dag.

Inte heller Eetu Heino hade någon vidare dag på jobbet. Stryk kom det mot ukrainaren Dmitrij Zavadsky i två raka set, 15–21, 13–21 på 29 minuter – en minut längre än Långs match.

– Det var väldigt osäkert, jag fick inte bollen att hållas på plan. Sedan tappade jag självförtroendet. Han gjorde inget speciellt utan det var jag som klåpade det här.

Vad borde ni ha gjort bättre i era matcher?

– Man skulle kunna börja med att lära sig spela badminton. Reglerna kan vi redan, säger de besvikna killarna ironiskt.

Trots att VM fortsätter utan finländare finns det fortfarande två tvåspråkiga svenskar kvar i turneringen. Henri Hurskainen tog sig till andra omgången i herrsingel medan Nico Ruponen tillsammans med Amanda Högström tog sig vidare i mixeddubbel. Semifinalerna spelas på lördag och finalerna på söndag.