Foto: Jannica Luoto

Kastartalangen dominerar i två grenar

Karisbon ­Oliver Helander är bland de bästa i sin åldersklass både i handboll och i spjutkastning, men ännu vill han inte satsa för fullt bara på endera grenen. Ett tag framöver är det ändå totalvila som gäller för honom, på grund av en ryggskada

Redan som treåring brukade Oliver Helander springa runt i bollhallen i Karis medan hans pappa Jan Helander spelade handboll med BK-46. Två år senare började han själv spela handboll och då han var 9 år gammal kom även friidrott och spjutkastning med i bilden. Nu är han 16 år och spelar handboll i BK-46:s herrlag och är bland världstopparna i sin ålderklass i spjutkastning. Själv ser han sig ändå inte som någon multitalang.

– Inte känns det på något sätt speciellt att hålla på med två grenar. Jag tror att jag alltid har varit bra på att kasta och därför har det varit ganska naturligt att jag valt just de här två grenarna. Det är två grenar som stöder varandra ganska bra, säger Helander.

– Handbollen har kommit hem­ifrån och så minns jag att vi någon gång var på bollplanen under några friidrottsträningar och efter det köpte vi hem ett spjut och jag började träna, berättar han.

Under sommaren har Helander varit upptagen med sina båda grenar. I början av juli åkte han med U19-handbollslandslaget till de öppna europeiska mästerskapen i Göteborg. Finland var 19:e i mästerskapet, men Helander gjorde själv väl ifrån sig i turneringen och noterades för 23 mål på 8 matcher. Ett par veckor senare var det dags för i friidrotts-VM för 17-åringar i Donetsk i Ukraina, där han slutade på fjärde plats i spjutkastning efter ett hyfsat resultat. Hans längsta kast mätte 75,36 meter, men han fick bara två godkända kast i tävlingen.

Lider av ryggskada

Efter VM har han ändå haft en del problem med sin rygg och nu kan han inte träna alls – inom någondera grenen.

– Det gör egentligen ont enbart då jag kastar spjut, men läkarna har sagt att jag inte får göra något alls på tre månader, så det är bara att vila nu. Det här är min första större skada, och det känns ju inte så roligt, säger Helander.

Säsongen för friidrott börjar redan lida mot sitt slut, medan handbollssäsongen inleds för BK-46 i september. Som det ser ut nu kan Helander återvända till handbollsplanerna först mot slutet av hösten, men han låter sig ändå inte stoppas av skadan.

– Först ska jag förstås få ryggen i skick, men annars siktar jag på att delta i spjutkastningen i ­olympiafestivalen i Kina nästa år. I handbollen är det lite svårare att ställa upp mål åt sig själv, så på den sidan har jag inget personligt mål för den närmaste framtiden i alla fall, säger Helander.

Helander har även några större målsättningar i tankarna. Sommar-OS ordnas i Rio de Janeiro år 2016, om dryga tre år, och han förnekar inte att han siktar på att kunna åka vara med i OS då.

– Visst skulle det vara fint att få åka till Rio, men det är ganska snart. Då kommer jag att vara 19 år, konstaterar han.

Spjutkastningen har alltid varit Helanders huvudgren inom friidrotten, men han har även tävlat inom diskuskastning, höjd-, längd- och trestegshopp. Förra året tog han FM-brons i diskuskastning i sin åldersklass och överlag verkar kastandet vara hans grej – även på fritiden.

– Då jag är ledig spelar jag frisbee­golf nästan hela tiden. Fast för tillfället kan jag inte göra det heller på grund av ryggskadan, så nu är jag väl mest hemma eller träffar mina vänner, säger han.

Helander berättar att han har vänner främst utanför idrotten, även om han förstås är vän med sina lagkamrater. Både i BK-46 och i landslaget är Helander lagets yngsta ­spelare, och flera år yngre än de flesta andra. Han säger ändå att det inte är något som han lägger märke till.

– Jag tycker inte att det egentligen är någon skillnad fastän jag är yngre än de andra.

I juni sade Finlands handbollslandslags chefstränare Mikael Källman i en intervju för Svenska Yle att han tror att det lutar mot att Helander kommer att satsa på handbollen framför spjutkastningen. Uttalandet överraskade Helanders spjuttränare Glenn Lignell, som konstaterade att han inte diskuterat valet mellan grenarna med Helander. Det verkar lite som att man inom båda grenarna vill ha Helander för sig själv, men han stressar inte över saken.

– Något val måste jag väl göra i något skede, men ännu har jag inte gjort det. Och sen då det är dags så är det jag själv som får välja, säger Helander.

– Hittills har det fungerat bra att kombinera grenarna. Jag tränar handboll på vintern och spjut på sommaren.

Det verkar ändå som att det är spjutkastningen som för tillfället intresserar lite mer. I höst ska Helander nämligen börja i Karis-Billnäs gymnasium, men tiden efter ­gymnasiet har han ännu inga planer för.

– Då ska jag väl bli spjutkastare, säger Helander lite blygt.