Foto: Jannica Luoto

Stora drömmar för Niki Blässar framåt

Niki Blässar har, precis som alla ­andra ­tonåringar, stora ­drömmar. Men hennes drömmar är inte som alla ­andras: Hon vill delta i OS och att segla ­jorden runt. Och 18-åringen är på god väg mot sina mål.

Hon har alltid gillat att segla. Vilket i sig inte är så underligt då både hennes pappa John och farfar Arne seglat runt jorden. Men en upplevelse för tre år sedan fick henne att inse vad som krävs för att nå toppen.

Med ett färskt U21VM-silver i bagaget och en proffsig inställning till seglingen tar Niki Blässar nu på allvar sikte på OS i Rio de Janeiro 2016.

– Jämfört med hur det var för ett eller ett par år sedan är skillnaden rätt stor. Jag tränar varje dag, lever ett idrottarliv, har ökat träningsmängden och gör nu allt hundraprocentigt, säger Blässar.

Hon sitter i den tomma NJK-lokalen på Björkholmen. Det är en dag då hon egentligen inte skulle ge sig ut med båten. Men att rigga seglet och ta ut Laser Radialen för en sväng i hamnbassängen för att ge fotografen de bilder hon ville ha var inga problem. Och regnet hann inte ens börja falla ordentligt förrän Blässar satt under tak och berättade om det förflutna, om nutiden och målen för framtiden.

Hon drar handen genom det långa blonda håret och berättar om att segla Laser och om vad som hände för tre år sedan som fick henne att inse vad som krävs för att nå världstoppen.

Oemotstående erbjudande

Det var strax efter att hon vunnit VM-guld för juniorer i Byte CII-klassen som hon fick erbjudandet en 15-åring helt enkelt inte kunde tacka nej till. Silja Lehtinens team, som satsade mot OS i London, behövde en ny besättningsmedlem för VM i matchracing då Maria Klemetz tvingades avstå.

– Då de ringde visste jag inte vad jag skulle säga. Jag blev helt stum. Men jag tvekade inte en sekund, det var helt klart att jag skulle vara med, säger hon med tindrande ögon då hon minns tillbaka till händelserna för tre år sedan.

– Det ... var ... helt ... wow!

I VM i Newport lärde sig Blässar mängder av saker både i och utanför båten. Hon sög åt sig information som en svamp av Silja Lehtinen, Silja Kanerva och Mikaela Wulff och fick något av en aha-upplevelse under mästerskapet.

– Det var där jag tog första steget mot att bli en toppidrottare. De var så mycket före mig i precis allt och jag förstod hur mycket jobb det krävs för att nå toppen. Kommunikationen, lagarbetet, själva seglandet och alla detaljer var på en annan nivå än jag var van vid.

– Jag såg hur det var på toppen och visste då att det är det jag vill göra i framtiden.

Vid ungefär samma tidpunkt som Blässar var med i VM bytte hon Byte till Laser Radial och inledde satsningen mot OS i Rio de Janeiro.

– Det är en båt som passar mig perfekt. Jag är tillräckligt lång och har rätt vikt och storlek. Jag kan utnyttja min längd då jag seglar med en Laser Radial, berättar hon.

Blässar beskriver sin klass som en förenklad båt och säger att taktik och strategi under tävlingarna kan påverka mycket. En av hennes egna trumfar i båten är snabbheten. Och det var något hon märkte förs­ta gången hon deltog i en världscupregatta i våras och slutade halvvägs i flottan.

– I fjol var jag inte redo för att delta i världscupen. Det handlar om att ta ett steg i taget. Nu har jag bättre kondition och lever som sagt mer som en idrottare, säger hon bestämt.

Många hinder på OS-vägen

För att vara 18 år har Blässar en mycket vuxen syn på sin karriär, var hon är just nu och hur hon ska ta sig vidare.

– I seglingen är jag mycket noggrann och tänker på precis allt och varje liten detalj. Men min familj kan intyga att det inte är riktigt samma sak hemma, säger hon skrattande.

Den totala koncentrationen och inställningen då det gäller seglingen ska, om allt går som hon själv planerar, ta henne till OS. Men det finns många hinder på vägen.

För det första måste hon se till att det är hon som får representera Finland. För tillfället ligger systrarna Tuula och Heidi Tenkanen en bit före.

Men det ser Blässar inte som ett hinder, snarare som en utmaning.

– Den största skillnaden jämfört med Tuula är att hon har bättre kondition, en större erfarenhet och att hon varit med längre. Jag har tränat med henne och hon kanske är lite snabbare än jag. Men jag tror nog jag ska komma ikapp henne inför OS, säger hon utan att vara det minsta kaxig.

– Min tränare (Jan Gahmberg) har sagt att vi snart är där.

Med upp till 18 träningspass i veckan (segling, gym, kondition), tre–fyra månader utomlands och en enorm beslutsamhet ska hon se till att bli etta i landet. VM-silvret för under 21-åringar i juli visade att hon är på rätt väg. Nu gäller det bara för Blässar att se till att utvecklingen fortsätter i samma takt som under det senaste året.

– OS i Rio och också OS 2020 finns i mina planer. Men för att det ska lyckas måste jag få en större erfarenhet, bli taktiskt bättre och ha en högre fart.

Och för livet efter ett OS finns det också ett klart mål. Då vill hon följa i sin pappas och farfars kölvatten och segla runt jorden.

– Segling handlar ju om havet och att njuta, säger hon och tar en kort paus innan hon fortsätter.

– Och så handlar det om adrenalin och att ha kul, se olika hav, valar och flygande fiskar.

Med andra ord ska det handla om Volvo Ocean Race.

Och om hon tar sig an den utmaningen med samma beslutsamhet och iver som hon jagar en OS-plats lär Blässar en dag i framtiden bege sig ut på en världsomsegling med de stora båtarna.