Andreas Thorkildsen, Antti Ruuskanen, Tero Pitkämäki. Foto: Lehtikuva.

Dags för VM-genrep i Kuortane

Andreas Thorkildsen, Tero Pitkämäki, Antti Ruuskanen. En trio som flera gånger samtidigt tävlat i stortävlingar - och om allt går väl, så gör trion det också i Moskva i kommande VM.

Elittävlingen i Kuortane byggs upp kring herrarnas spjuttävling. Fokus är ställt på Tero Pitkämäki som gör sin första tävling som hundraprocentigt frisk enligt läkare och birollerna i genrepet spelas av FM-silvermedaljören Ruuskanen och norska OS-vinnaren Thorkildsen.
Det finska friidrottsfolket väntar på ett andra formbesked av Pitkämäki och norrmännen vill se sitt medaljhopp hitta rätt efter alla de teknikproblem han haft under säsongen.
Efter 85,70 i Kalevaspelen siktar Pitkämäki på längre bågar.

– Jag borde lyckas förbättra mitt säsongbästa, säger Pitkämäki till FNB.

För tillfället är Pitkämäki trea i världsstatistiken med 87,60.

Thorkildsen förbättrar

Thorkildsen har haft ett par motiga säsonger men innan dem kommer man ihåg den sympatiska norrmannen som grabben som nästan alltid var snäppet hårdare än Pitkämäki i stortävlingarna. Duon har bjudit på flera goda dueller och flera gånger fått kliva upp på prispallen i EM- och VM-sammanhang.

– För mig är det speciellt viktigt att slå Tero då vi ställs mot varandra. Här i Kuortane är situationen annorlunda. Jag har lidit av tekniska problem och mitt huvudmål är att fixa dem. Om jag äntligen har flyt så jagar jag definitivt segern, säger Thorkildsen till FNB.

Thorkildsens säsongbästa resultat är 84,64 och i Monaco för ett par veckor sedan noterade han fyra kast över 82 meter.

– Det var ett steg åt rätt håll och utvecklingen har synts också på träningarna. Tajmningen är fast på så lite och jag hoppas att den klaffar i Kuortane, säger den 31-åriga norrmannen.

Hela spjuttrion har tolv dagar på sig att få allt i ordning före kvalet i Moskva.