Foto: Lehtikuva/Jukka Töyli

Latvala till attack genast på torsdag

Efter två år som tvåa och trea är Jari-Matti Latvalas segervilja stor i Jyväskylä-rallyt som inleds i morgon.

Jari-Matti Latvala kommer snabbt på fem saker som ska lyckas för att han ska vara med och kämpa om segern i VM-rallyt i Jyväskylä.

– Det främsta är att kunna lita på bilen. Det här började redan under testerna. Det andra är att köra avslappnat. Det tredje är att kunna njuta av att köra. Utöver det måste man kunna ge lite extra och lyckas i samarbetet med teamet, säger Latvala.

Latvala firade seger i Jyväskylä för tre år sedan. Under de två senaste åren var han tvåa och trea.

– Testerna blev lite halvfärdiga under de två senaste åren. Jag fick inte bilen helt i skick, men fick en god känsla under testerna.

I och med att bilen är i skick är nästa steg för att förbättra fjolårsplaceringen en skarpare insats genast på den första specialsträckan på torsdag.

– På torsdag måste jag vara med i tätstriden genast från morgonen. Om man blir efter då så är det svårt att komma tillbaka. Det har man sett. Skärpan kommer genom god koncentration.

– På morgonen slappnar jag av och inför varje specialsträcka tänker jag igenom vad jag vill ha ut av den. Man ska inte ta några galna risker på torsdagsmorgonen, men man får inte heller vara vek, säger Latvala.

Jukojärvi och Lankamaa avgör

Jyväskylärallyt pågår från torsdag till lördag. Latvala förutspår att rallyt avgörs under nya och de förnyade specialsträckorna.

– De största utmaningarna kommer på fredag i Jukojärvi och Lankamaa och på torsdag i Torittu. Jukojärvi och Lankamaa är gamla sträckor som alla kan utan och innan, men i år har körriktningen ändrats. De kan spela en avgörande roll, tror Latvala.

Torittu är en helt ny sträcka för dagens förare. Också sträckan Jämsäs Himos som öppnar torsdagens tävling har fått nya drag.

– I Himos finns en småvägsdel som säkert kommer att bli i dåligt skick. Där gäller det att vara noggrann så att däcken hålls hela.

Volkswagens WRC-Polo har i år vunnit fyra rallyn med Sebastien Ogier bakom ratten och ett med Latvala. I Jyväskylä testas bilen för första gången på seriens snabbaste grusvägar.

– I testerna löpte den riktigt bra på de stora "riksvägarna". Den bakre delen hålls bra fast i vägen. I hoppen ville fören lyfta en aning, men vi lyckades fixa det, säger Latvala.

Ogier och Latvala körde något olika bilar under testerna, men båda har samma mål.

– Segerviljan är stor, men vi får se hur farten räcker.