Foto: Lehtikuva.

Jokerit klara för FM-ligan

Jokerit och FM-ligan nådde i går kväll samförstånd efter ett fem timmar långt möte. Jokerit kommer att spela i FM-ligan säsongen 2013–2014 och har sannolikt möjligheten att flytta till KHL säsongen därpå.

– Det rådde en bra och konstruktiv stämning under mötet. Som man ser så är det leende männi­skor som lämnar mötesrummet, säger FM-ligans ordförande Hannu Penttilä.

– Processen framskred inte som den borde ha gjort men nu är alla nöjda, fortsätter han.

Förutom beslutet att Jokerit är klart för FM-ligan har FM-ligan och Jokerit också kommit överens om villkoren för Jokerits flytt till KHL-ligan säsongen 2014–2015.

Jokerits Hjallis Harkimo, som lämnade mötet två gånger men sedan återvände, var nöjd över att ett bra beslut fattades men han var fåordig gällande vilka KHL-flyttens villkor var.

Jokerit berättade för en månad sedan om sina planer att flytta till ryska KHL-ligan efter nästa säsong. De övriga ligaklubbarna förargades av detta och krävde ersättning av Jokerit, enligt Ilta-Sanomat upp till fem miljoner euro.

– Villkoren var som de var och vi har accepterat dem. Jag kommenterar inte det om de var dyra eller billiga, svarar Harkimo på frågan om hur mycket pengar Jokerit ska betala ligan för den eventuella KHL-flytten.

Harkimos svar är detsamma då han frågas om KHL-flytten är ett bra val.

Men allt som allt verkar han nöjd med mötets utgång, vars detaljer FM-ligans ordförande Penttilä inte ville kommentera.

– Jokerit kommer att lägga en intressant krydda till nästa säsong. Men FM-ligan klarar sig också utan Jokerit.

Harkimo uppger att FM-guld är Jokerits enda målsättning kommande säsong.

Ett annat ärende gällande posten som ligans vd diskuterades också. Men Penttilä berättar att jakten på Jukka-Pekka Vuorinens ersättare ännu är på gång.

– Processen har varit i gång i ett par månader och vi är på slutrakan. Beslutet fattas möjligtvis i augusti, berättar han.

Källor: Yle, MTV3, Ilta-Sanomat, Iltalehti, sm-liiga.fi, FNB.