Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Nytt finländskt rekord i VM

Jenna Laukkanen och Matias Koski satte båda nya rekord, men tog sig ändå inte vidare till final.

Finländarna Jenna Laukkanen, 18, och Matias Koski, 19, simmade i rekordtakter i VM i Barcelona i går, men för ingenderas del räckte det till semifinalplats.

Laukkanen satte nytt finländskt rekord på 100 meter bröst, 1.08,59, i måndagens försök. Det tidigare finländska rekordet satte hon bara sex veckor tidigare, och nu förbättrade hon den gamla tiden med över fyra tiondelssekunder.

– Det kändes bra att simma och det gick bra ända till slutet. Trots att våren gick lite si som så har träningen inför denna sommar nog gått jättebra. Det här ger mig självförtroende inför 200 meter, säger Laukkanen.

Hon slutade på delad 20:e plats med kinesiska Jinglin Shin i försöken, och en semifinalplats hade krävt drygt två tiondelar snabbare tid. Trots det säger Laukkanen att hon inte är missnöjd, utan fokuserar nu på sin andra sträcka som hon tävlar i på torsdag.

Litauiskan Ruta Mielutyte simmade nytt Europarekord på 1.04,52 i försöken och tog den första platsen i kvalet.

Förbättrade med halv sekund

Även Matias Koski satte nytt personbästa på 200 meter fritt. Han förbättrade sitt eget gamla rekord med nästan en halv sekund, till 1.49,37.

– Nå, visst var det rekord, men lite sämre än målsättningen, jag ville simma under 1.49, sade Koski.

– Det gick bra mot slutet, men jag hade lite svårigheter i början och den första hundringen kunde ha varit snabbare.

Koski kom 30:e i försöken och simmade en sekund långsammare än den sista semifinalplatsen hade krävt. Robert Benwick var snabbast i kvalet med 1.46,88.

Koski deltar ännu i 800 meter fritt i dag och 1 500 meter fritt på lördag. Även 26-åriga Eetu Karvonen tävlar i dag på 50 meter bröst.