Nikkanen besviken - Hjerpe överlycklig

IF Femmans Erica Hjerpe klarade svårigheterna och fick slutligen avsluta stavfinalen som den gladaste av medaljörerna då favoriten Minna Nikkanen inte lyckades nå B-gränsen 450.

– En medalj smakar bra. Den här blir den första av många, säger Hjerpe leende med bronspengen hängande runt halsen.


Hjerpe hade problem med höjden 390 men hon lyckades på det avgörande försöket och lyckades dessutom med rekordhöjden 400 till hemmapublikens stora glädje. 410 visade sig ännu vara för högt trots goda försök.


– Oj, det var jätteroligt att tävla framför hemmapubliken. Det kändes skönt att lyckas prestera. Jag tänkte ju riva ut mig på 390, säger 19-åringen.


Hjerpe nosade också på silverpengen men rivningarna på 390 ledde till att Aino Siitonen belönades med silver med samma resultat som Femmantjejen.


– Jag ville ha silver men Aino var bättre i dag. Nåja, jag fick ändå min första medalj.


Efter en fin inomhussäsong hade Hjerpe hoppats på bättre resultat än vad hon nått hittills – hon nådde ändå 411, alla tiders fjärde bästa resultat, i 22-åringarnas FM i februari. Hjerpe är nöjd med fyrametersnoteringen men hon vill inte nöja sig med lite.


– Till nästa tävling byter jag till en styvare och längre stav. Då tror jag att jag går över 410, säger Hjerpe som hoppas på att komma uppemot ett resultat omkring 430.


Nästa för Hjerpe blir junior-FM och ett par ytterligare tävlingar före Sverigekampen som hon också hoppas på att få delta i. Men rekord lär det bli.


– Först ska jag bli kvitt alla krämpor. Det känns bra att ha samma självförtroende som under hallsäsongen, säger hon glatt.


Storfavoriten Minna Nikkanen avgjorde tävlingen på sitt tredje hopp då hon enkelt kom över 430. Hon tog sig sedan direkt an nya rekordhöjden 450 som också är den tuffa B-gränsen till VM. Det blev tre rivningar varav den sista fick publiken att stöna högljutt.


– Jag snuddade inte mycket vid ribban. Jag trodde att den hade stannat där uppe. Det förargar mig att jag inte nådde VM-gränsen men ett FM-guld är alltid ett FM-guld, säger Nikkanen besviket.


Att hon efter 430 valde att hoppa över 440 var ett klart taktiskt beslut.


– Jag valde sådana stavar att det inte lönade sig att göra extra hopp.


Ska du fortsätta jaga 450 i år?


– 450 har aldrig varit något mål för mig, det råkade bara vara VM-gränsen i år. Jag har alltid siktat högre. Under säsongen har jag haft högre hopp än i finalen men det har varit över lägre höjder i stället för på mina försök över 450.


Besvikna Nikkanen berättar att hon högst sannolikt tar en tävlingspaus under vilken hon fokuserar för fullt på träning.


– Jag vill nå högre höjder, säger Nikkanen som 2011 tog en fjärdeplats i inomhus-EM efter att hon under tävlingshelgen förbättrat nationsrekordet fyra gånger till 460.