Starkt formbesked av Tero Pitkämäki

Är han frisk eller stör skadan honom ännu? Har han återhämtat sig från operationen? Tero Pitkämäki raderade alla misstankar och tog överlägset FM-guld.

Publiken applåderade efter att Pitkämäki inledde tävlingen med en 82-metersbåge. När han tog ledningen i andra omgången med 83,83 jublade publiken ännu mera eftersom resultatet spräckte A-gränsen. I tredje omgången rådde fullständig Pitkämäki-fest då spjutet landade på 85,70.


Tero Pitkämäki är tillbaka – med besked.


– Förstås är det en stor lättnad men jag är gladare över jämnheten och att det inte blev några skräpkast. Känslan och piggheten var bra och på grund av det hade jag velat försöka mig på ett jättekast, säger Pitkämäki som valde att stå över de tre sista omgångarna efter 85-metersbågen.


– Jag tänkte fortsätta men förståndet, och tränaren Hannu Kangas, satte stopp. Det är klokare att vara på den säkra sidan. I Kuortane kan jag kasta för fullt.


Han har kastkänslan och självförtroendet och den opererade sidan känns inte alls. Nu ska han bara finslipa på tekniken och jaga 85-metersbågar i Elittävlingarna i Kuortane på söndag. Men trots FM-guld och ett resultat som endast tre andra spjutkastare nått i år påminner Pitkämäki om att det lönar sig att ha is i magen.


– Inte ska man börja jubla över en lyckad dag. Nu blir det ett lugnt medaljkaffe och sedan vänder jag blicken framåt, säger världstrean Pitkämäki.


För i Kuortane kan det väl bli säsongens hittills hårdaste tävling då Andreas Thorkildsens, Antti Ruuskanens, svenska Kim Ambs och OS-vinnaren Keshorn Walcotts namn står på den preliminära deltagarlistan. Dessutom ska Teemu Wirkkala och Ari Mannio delta.


Och det bästa till sist: färska världsettan Dimitrij Tarabin, som noterade grymma 88,84 i ryska mästerskapen, ryktas också delta.


– Tarbin överraskade mig verkligen. En strong och intressant notering på OS-stadion. Jag hoppas han kommer till Kuortane, säger Pitkämäki.


Ruuskanen lär vara VM-klar


Antti Ruuskanen var lite besviken då han inte lyckades utmana Pitkämäki och således försvara sitt FM-guld från i fjol. Det märktes dock inte eftersom han log som en sol efter finalen.


– Jag jagade FM-guldet så lite besviken är jag. Kasten var jämna och det var inte långt ifrån att jag hade lyckats få i väg säsongens bästa kast. Men det låter ännu vänta på sig, säger silvermedaljören.


– Jag måste förbättra min tajmning lite, fortsätter Ruuskanen vars kast igen var för låga för att flyga riktigt långt.


Ruuskanen klarade A-gränsen för ett par veckor sedan och han kan känna sig lugn, trots att han vann silverpengen med en tre centimeters marginal till Teemu Wirkkala.


– Jag är inte säker på något ännu. Men jag var bland de tre bästa och jag har klarat A-gränsen så man skulle ju tycka att jag är VM-klar.


Trean Wirkkalas och besvikna fyran Mannios miner var inte alls lika glada efter finalen. Wirkkalas 82,87 är 63 centimeter från A-gränsen medan Mannio inte lyckades få i väg ett längre kast än 81,44.


– Det klaffade inte. Jag måste ännu jobba med tajmningen, själva kasten var jämna men den riktiga toppen fattades. Fjärdeplatsen är en klar besvikelse. Vädret och publiken var bra, summerar Mannio som nu får känna sig osäker på sin VM-plats.


Mannio säger att han ändå höll sig lugn men under Wirkkalas sista kast var han på alerten.


– Jag kollade att han inte ändå sätter i väg något jättekast, säger Mannio.


Om sin osäkra roll i VM-laget vill han inte fundera så mycket på.


– Tre killar var bättre än jag. Snart får vi väl veta vem som blir uttagna.


Wirkkala inledde med sitt bästa kast men inte heller han fick till stånd något toppkast.


– Om jag i det här vädret inte lyckas bättre så hör jag inte till VM-truppen, säger Wirkkala.


Men han har inte ännu gett upp hoppet. I kroppen finns kast på över 85 meter, enligt FM-bronsmedaljören.


– Hoppas allt klaffar i Kuortane.