Guld, rekord och en ursäkt

Sandra Eriksson satte personligt rekord framför en vilt hurrande publik och tog en plats i VM-laget. Men ändå var den första känslan besvikelse.

Erikssons segertid blev slutligen 9.43,34 – bara 0,34 sekunder från A-gränsen till VM. Hade hon nått gränsen hade också 19-åriga löftet och färska junior-EM-guldmedaljören Oona Kettunen förtjänat en VM-biljett eftersom hon underskred B-gränsen i sitt guldlopp för en vecka sedan.

– Jag gjorde mitt bästa. Tyvärr räckte det inte till. Det första jag gjorde efter att hon (Kettunen) kommit i mål var att be om ursäkt, säger Eriksson.

Johanna Lehtinen, som innehar nationsrekordet 9.40,28, ledde tävlingen ända tills tre varv återstod.

– Johanna sade före loppet att hon löper fyra eller fem varv och att hon sedan bryter, berättar Eriksson.

– Men jag misstänkte att om hon känner sig pigg så springer hon ända till slut, tillägger hon.

Farthållaren Lehtinen hoppade av banan varefter Eriksson fick löpa solo ända till slut då Kettunen som ännu var sliten efter förra veckans EM inte orkade hänga efter henne.