Foto: Lehtikuva/Mikko Stig

"76 meter finns i kroppen"

David Söderberg fick en otäck déjà vu-känsla då det bara stod ett kryss i resultatrutan efter två kvalomgångar. Men med sista kastet säkrade han en ny chans att nå både VM-gränsen och sitt första FM-guld.

I fjol i Lahtis-FM bröts Söderbergs snygga elva års medaljsvit då han blev utan resultat i kvalet. I år blev det också tajt, men 67,74 i sista kvalomgången gav en inte alltför nöjd Söderberg en plats i finalen.

– Jag höll inte alls tillbaka i det sista kastet. Jag måste alltid lägga fart på i mina kast. Som tur var kunde jag halka mig in till finalen, säger Söderberg.

33-åringen medger att det började kännas nervöst då den röda flaggan höjdes också efter hans andra kast. De två första kasten hade enkelt räckt till en finalplats, men det första kastet hamnade utanför sektorn och vid det andra kastet lyckades Söderberg inte hålla sina fötter innanför ringen.

IF VOM-kastaren som nått 74,96 i år försökte inte förklara bort hans mediokra resultat utan gav beröm åt kastringen och vände genast blicken mot finalen som kastas i kväll.

– Det är en helt ny tävling. Formen är bra och jag måste göra bra kast. Om jag håller fötterna i ringen så går det nog långt.

– 76 meter finns i kroppen, tillägger Söderberg som prioriterar VM-gränsen klart högre än ett FM-guld.

– Mitt mål är alltid högre än i FM. VM är säsongens huvudmål och jag har tränat på allvar för att komma dit.

Söderberg har en dryg meter att förbättra på sitt säsongbästa för att nå 76 meter, ett resultat han de tre senaste säsongerna lyckats nå.

– Med lite bra tur och en publik som hejar ska det gå vägen, säger Söderberg.

Söderbergs meritlista i FM-tävlingarna är riktigt fin. Mellan 2001 och 2011 tog han elva medaljer, åtta silver och tre brons, bakom 13-faldiga FM-guldmedaljören Olli-Pekka Karjalainen.

I kväll ska det bli en tolfte medalj. En guldmedalj dessutom och ett resultat som spräcker VM-gränsen och därmed ger Söderberg en biljett till karriärens nionde stortävling där han äntligen ska lyckas ta sig genom kvalet.