Foto: AFP/Lehtikuva/Scanpix.

Schelin: Dagen för att slå Tyskland

En EM-final hägrar, en mardrömsmotståndare står i vägen. Huvudrollsinnehavaren tror på goda svenska segerchanser. –  Det känns som att det är dagen för att slå Tyskland, absolut, säger Lotta Schelin.

Det har pratats mycket om att det svenska laget är större än jaget, att en av de blågula styrkorna är att man inom hela truppen har lyckats anamma just den känslan.
Med det sagt: Inför Sveriges EM-semifinal mot Tyskland på Gamla Ullevi i Göteborg handlar väldigt mycket trots allt om Lotta Schelin.
Det är hon som är lagets stora stjärna och lagkapten. Det är hon som toppar EM:s skytteliga med fem mål. Det är hon som nu ska spela en av karriärens viktigaste matcher i staden där hon i början av 90-talet gjorde sina första fotbollskonster som flickspelare i Kållereds SK.

Ingen final, ingen titel

Schelin har genom åren i landslaget – sedan den tidiga debuten 2004 – sprungit sönder mängder av motståndarförsvar, gjort 59 mål på 125 landskamper och är redan en av svensk damfotbolls allra största genom tiderna.
Men någonting saknas fortfarande: Schelin och den landslagsgeneration hon tillhör har än så länge inte nått en stor final, inte vunnit någonting. För en 29-åring som nu gör sitt åttonde stora mästerskap blir förstås chanserna som återstår allt färre.

– Drömmen att få göra det har funnits med en sedan man var liten egentligen, och funnits med en under hela ens landslagskarriär. Så det är klart att man vill det. Men man vet att det är tufft, att man behöver lite stolpe in och man behöver pricka in formen. Men nu är vi löjligt nära, säger Lotta Schelin.