FOTO: Lehtikuva

HJK fullbordade det blåvita fiaskot

Vilken djupdykning! Att bli utslagna av Nõmme Kalju tärde hårt på både spelare och tränare i HJK. Den finländska Europasommaren tog slut innan den ens kommit i gång på allvar och nu tvingas Klubi ladda om snabbt. Annars kan säsongen bli ett praktfiasko.

Nõmme Kalju-HJK 2–1

Nõmme Kalju vidare med 2–1.

Det var en synbart djupt besviken Sixten Boström som mötte media efter att hans HJK åkt ut mot Nõmme Kalju i den andra omgången av Champions League-kvalet.
Han försökte förklara vad det var som gick så snett att laget förlorade mot ett på förhand sett klart sämre motstånd.

– Sedan jag skrev på för HJK har det mest handlat om Champions League-kvalet. Det har säkert varit samma för spelarna. Det har bidragit till att förväntningarna och pressen på spelarna blivit orealistiskt stor och därför blev den första matchen så svår för oss, säger han.

Att det blev 0–0 på hemmaplan var en klar missberäkning. Men inte heller den andra matchen i Tallinn i går blev någon fotbollsfest för HJK. Laget spelade långsamt, ineffektivt och släppte in två mål efter markeringsfel. Efter det blev uppförsbacken för brant.

– Jag tycker ändå vi gav oss själva en ärlig chans att ta hem det här i andra halvleken. Vi hade lägen att göra minst två mål. Vi borde helt enkelt ha gjort ett mål till i någondera matchen, summerar han med en djup suck.

Att han efter presskonferensen står i korridoren under huvudläktaren och säger att den inhemska ligan varit huvudmålet för klubben hela tiden känns mest som en bortförklaring.

– Det kanske inte har sagts tillräckligt tydligt, men så är det. Det viktigaste är att klara sig i FM-ligan. Utan att göra det får man inte spela de här matcherna, säger Boström.
– Det här är en enorm besvikelse för fansen, för spelarna och för mig. Det är helt klart. Men nu måste vi ta sikte på ligan i stället.

Hur lätt eller svårt det blir för HJK-spelarna att ladda om inför kommande matcher på hemmaplan vill Boström inte spekulera i.

– Det kan gå åt två håll och det är min sak att se till att hålla ihop det.

Tom känsla

Då han får frågan hur stor andel hans arbete är i fiaskot funderar han en stund innan han svarar.

– Det är fortfarande lite för tidigt att säga något. Men så pass bra känner jag mig själv att jag kommer att ta det här rätt hårt och de kommande dagarna blir tunga för mig.

Boström ersatte oerhört populära Antti Muurinen som fört laget till fyra mästerskap i följd. En av orsakerna till att byta ut guldtränaren var att Boström skulle leda HJK till framgång också i Europa. I stället slutade det hela med ett enormt magplask i det första försöket.

– Jag förstår att fansen är besvikna. Det är vi alla. De hade rest hit för att se oss avancera, säger han själv.

Någon meter längre bort står målvakten Ville Wallén med mörk blick och skakar på huvudet. Det verkar som om han har svårt att förstå vad som just skett och han låter misären sakta sjunka in.

– Det här är en av de största besvikelserna för mig i karriären, säger han medan han stirrar framför sig.
– Vi borde ha gått vidare från det här matchparet och så förlorar vi.

Wallén ser hemmamatchen som avgörande.

– Att vi spelade 0–0 hemma var inte alls bra. I dag spelade de ju på precis samma sätt som i Helsingfors. De försvarade bra och kompakt och satsade på kontringar. Den taktiken lyckades de med till hundra procent. Men vi borde inte ha släppt in två mål mot dem.

Han slår huvudet på spiken både i sin analys och i sitt sista konstaterande. Nõmme Kalju var inte på något sätt ett märkvärdigt lag och HJK borde ha tagit sig vidare rätt enkelt. Men då man inte klarade av att bygga upp spelet den sista biten mot mål, då inläggen saknade klass, spelets tempo var allt för lågt och laget tände till allt för sent gick det åt skogen.
Ett par snabba mål mot slutet av den första halvleken blev före mycket för HJK. Nu gäller det att försöka lägga besvikelsen bakom sig och satsa på att ta hem ligan i stället.

– Vi har inte råd att fundera på det här allt för länge, säger Wallén men ser inte riktigt ut att tro på det själv.