Phil Mickelson. Foto: EPA.

Grym sista runda gav Lefty första The Open-segern

Phil Mickelson är van vid att triumfera i hemlandets majorturneringar men seger i British Open hade före gårdagen alltid varit en omöjlig uppgift för den 43-åriga amerikanen.

Phil Mickelson, även kallad Lefty, inledde den sista dagen på Muirfield fem slag bakom ledande Lee Westwood med stjärnspelare som Adam Scott och Tiger Woods framför sig.
Men en superb sista runda lyfte amerikanen förbi alla konkurrenter inte minst tack vare sex birdies varav fyra på de sex sista hålen. Sammanlagt använde Mickelson bara 66 slag på finaldagen på banan i Muirfield.

– Jag spelade en av de bästa golfturneringarna på min karriär och den sista rundan var den bästa jag någonsin spelat, säger Mickelson i en intervju med ESPN efter att segern säkrats.
– Det här är en otrolig känsla. Jag kan inte ens förklara hur nöjd jag är med den här turneringen.

Det tog två årtionden innan Mickelson vann sin första titel i The Open. Och lämpligt nog kom segern dryga månaden efter "det mest hjärtskärande nederlaget" på hans karriär, som Mickelson kallade årets US Open där han tappade segern i sista rundan.

300 slag för Ilonen

Mikko Ilonen noterades för 74 slag (+3) under den sista dagen. Såsom under de tidigare dagarna präglades Ilonens spel av skakiga tag på greenen, vilket grämde finländaren.

– Greppet om tätkampen tappade jag under andra och tredje dagen. Då missade jag många puttar vilket inte går i sådana här jippon. Greenerna var svåra och man måste hela tiden vara på alerten, säger Ilonen.

Men trots att det inte var Ilonens bästa vecka, är han ändå positiv efter turneringen.

– The Open är en fantastisk tävling och stämningen här är unik, säger Ilonen som senast fick delta i British Open för sju år sedan.

Nästa för 33-åringen är hans första tävling på World Tour och säsongens sista major, PGA Championship.