Niklas Bäckström. Foto: Niklas Tallqvist.

Bäckström vill se Wild ta nästa steg

Varför byta lag och stad då man trivs bra där man är? Så resonerade Niklas Bäckström då han skrev på ett nytt kontrakt med Minnesota Wild.

Bäckström skrev för en knapp månad sedan på ett nytt kontrakt med Minnesota Wild. Kontraktet ger honom drygt 10 miljoner dollar de kommande tre åren, men för Bäckström var det viktiga att få stanna i ett lag och en stad där han trivs och känner sig hemma.


– Det är klart det var skönt att få namnet på pappret. Det var inte så att jag gick och funderade på det varje dag men det är viktigt att veta var man ska spela, säger Bäckström.

Han skrev på kontraktet innan free agent-perioden inleddes den 1 juli. Det betydde också att han kunnat ta det lugnt och njuta av den finländska sommaren i stället för att behöva fundera på eventuell ny klubbadress.

– Att stanna i Wild var mitt första alternativ men det är klart jag också kollade vad annat det fanns för möjligheter.

35-åringen Bäckström har spelat hela NHL-karriären i Wild och trivs bra i klubben. Han känner laget, organisationen, spelarna och vet att verksamheten är på väg i rätt riktning. Klubben värvade stort inför förra säsongen (Zach Parise och Ryan Suter) och dessutom har man många unga spelare på kommande (Mikael Granlund, Jason Zucker, Charlie Coyle, Jonas Brodin).

– Jag vet att vi är på rätt väg och det gjorde också beslutet att stanna lättare. Vi tog stora steg i fjol och ska fortsätta på samma väg, säger Bäckström.

Bra start, tung avslutning

Bäckström har en rätt tudelad säsong bakom sig. Han valde att inte söka sig till Europa under NHL-lockouten men var ändå i strålande form då serien körde i gång. Han spelade alla utom sex grundseriematcher och var etta bland alla målvakter med sina 24 segermatcher.

– Det kändes bra hela säsongen. Jag fick spela mycket och njöt verkligen av situationen. Jag har aldrig varit en kille som kollar mycket på statistiken utan jag vet när jag spelat bra. Men visst är jag stolt över att ha tagit flest segrar av alla, säger han.

Men slutet på säsongen blev något av en mardröm för Bäckström. Ett par veckor före slutspelsstarten skadade Bäckström ljumsken i en match. Planen var att han skulle inleda matchserien mot blivande mästarna Chicago Blackhawks. Men tio minuter före den första matchen tvingades han kliva av uppvärmningen.
– Det var klart det var tufft, men det hör till idrotten. Det hjälper inte att sitta och gråta över det utan det gäller att i stället komma tillbaka starkare, säger han själv.

Samlar krafter i Finland

Bäckström tillbringar sommaren på traditionellt sätt i Finland. Han ska njuta av att tillbringa tid hemma i Helsingfors och Esbo, samla krafter för kommande säsong och koppla av från allt som heter ishockey.

– Det är viktigt att hitta en balans i det man gör på sommaren. Jag måste ju också träna, men samtidigt koppla av. Jag har blivit rätt bra på att säga nej till olika saker och hittat en bra egen tidtabell, berättar han.

Då han i höst återvänder till Wild är han en av de mer rutinerade i laget. Det betyder att de unga killarna ser upp till honom och följer med hur han sköter de små detaljerna.

– Jag försöker hjälpa dem så gott jag kan. Men i ärlighetens namn känns dagens 18-åringar som kommer in i NHL rätt mogna och de behöver inte så mycket hjälp. De unga är nog mer mogna i dag än vad de var då jag var i samma ålder, säger han.

Bäckström säger att han har ett önskemål för kommande säsong: Att det ska vara lugnare kring laget än det var förra säsongen då Wild precis värvat Parise och Suter.

– Jag tycker läget ser bra ut och det ska bli riktigt kul att spela igen.