Mikko Ilonen. Foto: AFP / Lehtikuva.

Mickelson skaplig, Ilonen medioker, McIlroy usel

Säsongens tredje major, British Open, inleddes i går på Muirfields golfbana. Mikko Ilonen hade en svängig start på karriärens åttonde major.


– Jag har haft ett hyfsat år. Jag har fyra segrar fast jag inte lyckats vinna en major, sade en av favoriterna Tiger Woods i en intervju inför årets upplaga av the Open.

För Woods ska the Open vara den turnering där han krossar den fem år långa majortorkan som började efter US Open-segern 2008. Under sina 16 senaste uppträdanden i en major har han platsat bland de sex bästa hela åtta gånger men fullträffen har saknats.
Woods inledde bra (69, –2) och ytterligare lättnad för hans del var att hårda namn som Ernie Els, Justin Rose och Rory McIlroy inte nådde sin vanliga nivå.
US Open-vinnaren Rose noterades för +4 medan regerande British Open-mästaren Els fick resultatet +3. Dagens värsta flopp var ändå den 24-åriga nordirländaren McIlroy som ödade hela 79 slag (+8) på inledningsrundan.
Av förhandsfavoriterna gjorde Phil Mickelson ett gott jobb: 69 slag (–2) och en plats i tätkampen. Amerikanen Zach Jahnson leder tävlingen; hans resultat är 66 slag (–5).

+1 för Ilonen

Mikko Ilonen hade haft en minst sagt väl godkänd öppningsrunda men en trippelbogey på sjätte hålet kostade honom dyrt. Han hade sex stycken birdie, varav tre på de fem första hålen, och han hängde med i täten före det ödesdigra sjätte hålet.
Ytterligare fyra bogey fällde ner finländaren i resultatsammandraget och sammanlagt använde Ilonen 72 slag (+1) på första rundan.

– Det var mig en runda. Inledde leende och avslutade leende. Det var en enda stor njutning, kommenterar Ilonen sin inledning på Twitter.

Ilonen visade nerver av stål på rondens två svåraste hål; första och 15:e hålet, där han var bäst respektive nästbäst av alla deltagare.