Antti Mäkijärvi kämpade mot Poznans Matensz Mozdren när Honka förlorade med 3–1. Foto: Martti Kainulainen / Lehtikuva.

Lech Poznan gav Honka en lektion i målskytte

Honkas äventyr i Europa får nog ett snabbt slut – 1-3 inför returen i Poznan är ett näst intill omöjligt läge. – Men vi åker ändå dit för att spela och anfalla modigt, säger en besviken Honkatränare, Mika Lehkosuo.

Honkas chanser till avancemang i kvalet till Europa League är nog minimala efter att Lech Poznan nätat tre gånger på det blöta konstgräset i Vanda. Esbolaget bjöd de sexfaldiga polska mästarna på en hyfsad kamp, men när Honka inte kunde utnyttja sina målchanser straffade polackerna dem.


– Vi var sämre framför målet och det avgjorde matchen, säger den frustrerade Honkakaptenen, Jussi Vasara, som stod för Esbolagets enda mål.
– Det är onödigt att spekulera. Vi borde ha varit effektivare i våra avslut och nogrannare i försvaret.

Det stod 1-1 efter den första halvleken och lagen höll jämna steg. Men i den andra halvleken avgjorde polackerna med sin rutin och satte de mål som behövdes. Honka gjorde några missar i försvaret och det räckte för Lukasz Teodorczyk & Co.

– Det bättre laget visade sin högre prestationsnivå och effektivitet. De gjorde mål när det var läge att göra mål. Vi gjorde det inte, säger Honkatränaren Mika Lehkosuo i det dystra duggregnet utanför Myrbackastadion, där Honka tvingas spela sina internationella matcher.

Honkas skyttekung Tim Väyrynen, som gjort hela åtta mål på elva ligamatcher den här säsongen, hade enbart han åtminstone tre fyra ypperliga målchanser. Men hans krut var blött.

– Det hänger på så lite. I dag gick det bara inte in, säger Väyrynen och frustar till, till synes smått road över situationen.
– Du har bara inte råd att slösa bort målchanser i de här matcherna.

Honkas förra internationella match var mötet med BK Häcken 2011, likaså i andra kvalomgången till Europa League. Honkaspelarna hade litet problem med att ställa om sig till det högre internationella tempot, jämfört med den inhemska ligan.

– De var aggressivare, höll ett lite högre tempo och rörde sig annorlunda i straffområdet, säger Vasara.
– Precis som väntat pressade de högt, men kom vi förbi mittzonen fanns det utrymme. Vi kunde bara inte utnyttja utrymmet.

Honka bjöd ändå sina supportrar på en hyfsad uppvisning och kunde som sagt skapa en hel del målchanser, såväl genom fasta situationer som genom snabba kontringar samt kontrollerade anfall. Det är något att ta med sig för returmötet och fortsättningen på den inhemska ligasäsongen.

– Vi kan lära oss en hel del av vår motståndare. Du ska sätta bollen i nätet också i varje träningspass. Vi måste lära oss att bli mer kliniska i våra avslut, säger Jussi Vasara.

Honka ligger mot alla odds på en delad första plats i den inhemska ligan, men dessvärre återstår bara 90 minuter av Honkas äventyr i Europa den här säsongen. Det är svårt att tro att Honka ska kunna göra tre mål på bortaplan nästa torsdag, inför de fanatiska Lech Poznan-supportrarna.

– Du känner till reglerna lika väl som jag. Men vi försöker förbättra några grejer i anfallet och försvaret i returmötet, säger Lehkosuo.
– Vi går ändå ut för att spela och anfalla modigt.