Foto: Lehtikuva.

Nokso-Koivisto skulle bidra med lugn

Landslagstränare Andrée Jeglertz har aviserat att vissa ändringar kan komma att ske inför ödesmatchen mot Danmark. I så fall ligger Katri Nokso-Koivisto bra till.

Alltid lika glad och vältalig. Och då spelar det ingen roll om det går på tyska, svenska, finska eller engelska. Katri Nokso-Koivisto har under en lång och fin karriär utomlands lärt sig mycket annat än fotboll och den dagen hon en gång lägger av kan hon med ett leende på läpparna titta tillbaka på det hon hunnit med.
Men just nu finns det inte tid för några nostalgitrippar. Nokso-Koivisto, som fick spela en hel del under EM-kvalet, har kanske något överraskande fått följa med de två inledande matcherna från bänken. Men hon verkar lika glad för det.

– Det är inte jag som tar ut laget, det gör Andrée. Hans ord gäller, säger Nokso-Koivisto där hon sitter på Varbergs Kurort, ett urläckert ställe vid havet som någon gång för länge sedan fungerat som ett sanatorium för tuberkulossjuka, i främsta hand för barn.

Om du får spela, vad tillför du?

– Jag skulle bidra med lite lugn i spelet. Jag är en vän av snabb fotboll med snabba passningar men ibland måste man kunna lugna ner spelet och hålla bollen inom laget.  Det är jag rätt bra på.

Det finns ett par saker som talar för att 30-åringen får chansen i afton. För det första har Susanna Lehtinen och Tuija Hyyrynen 180 minuter fotboll i benen från de senaste dagarna och för det andra har ingendera på något sätt spelat så bra att de kan känna sig givna i laget.

– Fysiken tror jag nog räcker till. Vi visste inför EM hur matchprogrammet ser ut och har förberett oss därefter. Hela våren och sommaren har ju planerats med tanke på de här veckorna i juli.
– Men det är klart, i en intensiv turnering kan det behövas lite fräscha ben. Jag har inte spelat en minut så jag är garanterat pigg.

Måste hitta rätt

Förutsättningarna inför den sista gruppspelsmatchen är glasklara. Ingenting annat än en seger duger för Finland. Läget är detsamma som 2005 i England då Finland också behövde en seger för att avancera. Då som nu stod Danmark för motståndet. Det gick bra för åtta år sedan, och också för fyra år sedan i hemma-EM lyckades Finland slå danskorna.
Nokso-Koivisto föll på målrakan i uttagningen till EM 2005 men var med 2009.

Vad ska Finland göra för att EM inte ska ta slut i kväll?

– Först och främst måste vi göra mål. Jag vet att det talats mycket om mod och så vidare och det är viktigt. Vi måste våga men ännu viktigare är att vi hittar rätt positioner i vårt spel. Där har det brustit lite hittills.

De två bästa från varje grupp går vidare. Utöver det avancerar de två bästa treorna till kvartsfinal. Om treorna i samtliga grupper står på samma poäng avgör lotten vilka två som går vidare.