Punktering förstörde Valverdes tävling

Alejandro Valverde är ute ur tätstriden, Chris Froomes Sky-stall är i gungning och Alberto Contador visade sin styrka. Tour de France visade sin bästa sida under fredagen.

Sidovindarna spelade huvudrollen under fredagens på förhand sett enkla etapp i Tour de France. Då de flesta hade förväntat sig en enkel etapp för favoriterna blev det i stället rena vilda västern på de franska vägarna.


Alejandro Valverde, som låg på andraplats inför fredagen, råkade ut för en punktering vid fel tillfälle och samtidigt punkterades hans chanser till en pallplacering då han på grund av vinden inte klarade av att komma tillbaka till klungan. Spanjoren tappade nästan tio minuter till etappsegraren Mark Cavendish.


De stora segrarna under etappen var Alberto Contador, Bauke Mollema och Roman Kreuziger som kom i mål över en minut före ledande Chris Froome.


Contadors Saxobank-stall satte in en vältajmad attack i sidovinden och ryckte från klungan och Froome klarade inte av att följa efter.


– Vi tog beslutet under bråkdelen av en sekund. Sade till varandra att nu kör vi eftersom vi inte hade något att förlora, sade Contadors stallkamrat Michael Rogers.


För Froome ser läget inte lika ljust ut som i början av tävlingen. Hans stallkamrater i Sky har inte visat sig vara tillräckligt starka för att hjälpa sin kapten. I Alperna, dit touren kommer på söndag, kan det betyda att britten får problem om han inte har någon som kan hjälpa honom då konkurrenterna attackerar.