Kovaltjuk lämnar NHL - på väg till KHL och Jalonen

Med 12 år och 77 miljoner dollar kvar på sitt kontrakt meddelar Ilja Kovaltjuk att han lämnar New Jersey Devils och NHL.

Den ryska superstjärnan Ilja Kovaltjuk skrev 2010 på ett 15-årigt kontrakt med New Jersey Devils värt 100 miljoner dollar (cirka 80 miljoner euro).

Men på torsdagen meddelade Devils och Kovaltjuk att man brutit kontraktet på spelarens begäran.

– Beslutet är något jag funderat på redan en längre tid. Jag funderade på det då jag spenderade tid i Ryssland och spelade i KHL under lockouten. Även om jag bestämde mig för att komma tillbaka (till NHL) var Lou (Lamoriello, Devils general manager) medveten om att jag längtade tillbaka hem och ville vara där med min familj, säger Kovaltjuk i ett pressmeddelande.

– Efter många diskussioner med Ilja under det senaste året har hans beslut att lämna NHL blivit officiellt i dag, säger Lamoriello.

Kovaltjuk och Devils har alltså officiellt brutit kontraktet vilket betyder att den ryska superstjärnan är fri att spela i KHL om han vill det.

Enligt sovsport.ru är Kovaltjuk på väg tillbaka till Ska S:t Petersburg där han spelade udner lockouten den gångna säsongen. Kovaltjuk kommer, enligt den ryska sajten, att bli världens bäst betalda hockeyspelare.

Enligt bloggaren Paul Lysenkov kommer Kovaltjuk att få 15-20 miljoner dollar per säsong i KHL. Beskattningen på 13 procent är också betydligt bättre än vad han haft i USA.

Kovaltjuk fungerade som Ska S:t Petersburgs lagkapten under ockouten den gångna säsongen. Den före detta landslagstränaren Jukka Jalonen tränar Ska S:t Petersburg för tillfället. Laget ska spela träningsmatcher mot både TPS och Ilves i Finland i augusti.