Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen

"Vi spelade bort nervositeten"

Inte mycket finess i Finland spel inte. Finliret stod Italien för. Men Finlands inställning och defensiva disciplin räddade en poäng i premiären.

Italien 0
Finland 0


– Vi var nog nervösa inledningsvis, eller rätt många av oss. Det var första matchen i ett slutspel för många av oss. Visst märktes det men vi spelade upp oss och andra halvlek var klart godkänd, säger Emmi Alanen som slet för två men inte hade sin bästa dag rent offensiv sett.
– Vi saknade det mod som behövs för att skapa chanserna man behöver för att vinna en match som denna. Trots att Italien hade mera boll och skapade mera fanns ytor för oss att spela för. Vi måste bli modigare i fortsättningen och ta vara på möjligheterna.

Finlands försvarsspel var heroiskt och disciplinerat. Det var resoluta rensningar som gällde i stället för farligt duttande i närheten av det egna målet. Helt rätt i en premiär med mycket nerver.
Några jättelägen lyckades Italien skapa men alldeles utmärkta Tinja-Riikka Korpela gjorde några räddningar av högsta klass och även om hon i slutet höll på att ställa till det på en till synes rätt ofarlig luftpastej var Korpela det stora namnet i Finland. Utan hennes och Anna Westerlunds mittbacksspel hade Italien vunnit, så enkelt är det.

– Vi är väldigt nöjda med en poäng. Det måste vi vara efter en insats som denna. Vi hade våra svåra stunder men visade hela tiden att vi är redo att ge allt och kämpa för att få något med oss, säger Korpela som stod för en riktig Busterräddning i andra halvlek då Italien tryckte på för ett ledningsmål.

Paraden på Alessia Tuttinos skott höll världsklass.

– Du hinner inte tänka så mycket. Det är mera en reflex. Något du tränat in så länge att det sitter i muskelminnet.

Jeglertz: Våga mera

Finland var på förhand sett ute efter en seger men ganska klart stod det klart att Italien spelmässigt var vassare.

– Vi ville vinna men vårt spel uppåt höll inte den klassen som det ska och kan göra. Därför känner jag mig rätt nöjd med en poäng, säger tränaren Andrée Jeglertz.

Sista 15-20 minuter kan Finland ta med sig till fortsatta duster. Avslutningen var positiv men spelet med boll måste bli mycket bättre mot Sverige på lördag. Den svenska anstormningen kommer att vara enorm inför fullsatta läktare på Gamla Ullevi. Då måste passningarna sitta bättre. Annars räddar inte ens en Tinja-Riikka Korpela i kanonform Finland får en stjärnsmäll.

– Vi har spelarna och kvaliteten att kunna hålla bollen inom laget och skapa chanser också mot Sverige. Nu gäller det att hitta lite mod, säger Jeglertz.
– Jag tror vi spelade bort all nervositet i och med den här matchen. Nu är det bara att ösa på, säger Alanen.

Anna Westerlund gjorde en av sina bästa matcher i landslagströjan och såg nu ut som den ledare som Finland behöver i de bakre leden. Westerlund smällde och rensade resolut då det behövdes. Inte ens en italiensk känga som hon fick rakt i ansiktet satte stopp för henne.

– Nä det var bara att sy ett stygn. Vi finländare tål mera än så, skrattar hon.

Allt är möjligt

En poäng betyder att Finlands två kommande duster i allra högsta grad gäller mycket. Oavsett hur det går mot Sverige på lördag blir den sista matchen mot Danmark betydelsefull.

– Det kan vi vara nöjda med. Spelmässigt fanns en del som kunde ha varit bättre mot Italien. Men vårt försvar är så pass bra att det utgör en solid grund att bygga vidare på, säger Jeglertz.