Bohdan Bondarenkos 241 i höjdhopp hör till säsongens tuffaste prestationer. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI.

Ukrainsk mirakelman och svenska gulddrömmar

Med exakt en månad till VM-premiären i Moskva räknar Hbl upp de fem mest imponerande idrottarna för säsongen.

Bohdan Bondarenko, höjd

Det 23-åriga ukrainska löftet visade god form i Diamond League-galan i Birmingham i slutet av juni då han förbättrade sitt personbästa till 236. Han såg ut att kunnat ha klarat en högre höjd men han avslutade tävlingen efter rekordhoppet. En knapp vecka senare i Lausanne skrällde han. Grymma 241 landar honom på en delad tredjeplats i alla tiders statistik – bara en centimeter från Patrik Sjöbergs ER och fyra centimeter från Javier Sotomayors VR.

Blessing Okagbare, 100 m/200 m/längd

Det är en tid sedan en idrottare utmärkt sig både på löpbanan och i längdgropen på samma sätt som nigerianskan gjort i år. 10,93 på hundringen (7:a i världen), 22,31 på 200 m (2:a) och 698 i längdgropen (3:a) gör henne till en av de intressantaste idrottarna i år. Resultaten påminner om en viss Marion Jones.

Brianna Rollins, 100 m häck

De senaste åren har det talats om häckdrottningen Sally Pearson som i Daegu-VM till och med hotade Jordanka Donkovas snart 25 år gamla världsrekord 12,21. Nu har Pearson en utmanare: Brianna Rollins. 2011 kom Rollins under 13-sekundersgränsen för första gången och under midsommarhelgen chockade hon friidrottsvärlden med att notera 12,26 i häcksprinten. En grym duell väntas i Moskva.

Tyson Gay, 100 m/200 m

Usain Bolt, Yohan Blake, Jamaica och ingen annan. Det är i stort sett vad herrsprintrarna har handlat om de senaste åren. Amerikanerna har stått i skymundan men nu är skadeförföljde Tyson Gay tillbaka. Gay är etta i statistiken på 100 m med 9,75 – 0,13 sekunder snabbare än tvåan Asafa Powell. På 200 m är Bolt etta med 19,73 men Gay flåsar honom i nacken med 19,74. Blir intressant att se om Gay kan förbättra om och när Jamaicaduon finner sin toppform.

Abeba Aregawi, 1 500 m

Aregawi som ännu i fjol representerade Etiopien har varit stark i år – med Tre Kronor-logon på bröstet. 23-åringen är statistiketta med 3.56,60, en tid som är svenskt rekord och bara fyra hundradelar långsammare än hennes etiopiska rekord som hon satte i fjol. Tre lopp och tre segrar i Diamond League.