Foto: Lehtikuva.

Alanen redo att brotta ner motståndet

Hon ler lite försynt och gör ett något blygt intryck. Men första intrycket ljuger. Emmi Alanen är sannolikt en av EM:s farligaste spelare.

En offensiv talang är hon, en talang klart utöver det vanliga med alla möjligheter att nå riktigt långt. Ändå är det bara tre år sedan hon började satsa fullt ut på fotbollen. Före det lade hon ner minst lika mycket krut på brottning.

– Jag har aldrig ångrat det beslutet. Fotboll är roligare än brottning och det var och är grenen jag vill satsa på, säger Emmi Alanen där hon sitter i foajén på mysiga Varbergs Kurort, 80 kilometer söder om Göteborg.

Det är här damerna bor under gruppspelet och valet av hotell verkar väldigt lyckat. Utanför skimrar vackra Kattegatt, här finns tennisbanor, fotbollsplaner, oändliga stränder, span, gym och allt annat du kan tänkas behöva för att motverka en eventuell hotelldöd.
Trots att damerna hängt ihop i flera veckor nu syns åtminstone inte utåt några som helst tecken på tristess eller frustration.

– Jag tycker de senaste veckorna flugit fram. Vi har tränat hårt och förberett oss noga för kommande duster. Jag tror inte man kan förbereda sig bättre än vi gjort.

Alanen, till vardags i Karlebyklubben Kokkola F10, är en av de hetaste spelarna i Finland för tillfället. Två mål i genrepet mot Schweiz gjorde henne ännu hetare och om det går som hon och tränaren Jeglertz tänkt sig kretsar sig offensiven i rätt hög grad runt henne.

– Jag ser mig inte som en målskytt, mera som den som skapar chanser. Och rent ut sagt så spelar det ingen roll vem som gör målen så länge vi vinner.

Reagera rätt

Italien är ett rutinerat gäng som alldeles säkert studerat Finland rätt noga. Italienskorna vet hur och när man ska pressa och frågan är om Finlands spelöppningar och passningsspel överlag räcker till mot de tekniska motståndarna.

– Vi har tränat spelöppningarna rätt mycket och fokuserat på vem som ska röra sig hur och när för att få en större mångsidighet i vårt spel.

Italien lär åtminstone inledningsvis ligga rätt högt i banan och tvinga finländskorna till svåra passningar. Då gäller det att hålla tempot uppe och inte slå bort bollar i onödan. Den förväntade italienska pressen öppnar också för kontringar för Finland.

– Italien är bra offensiv. Bakåt finns väl en del frågetecken. Då vi vinner boll ska vi vända spelet snabbt. Då öppnas ytorna vi behöver.

Hur ser din roll ut vid kontringslägen?

– Klart att jag som en offensiv spelare är en kugge i de lägena. Man kan träna dylika situationer på träning men det är aldrig samma sak som match. Allt beror ju på var bollen är, var motståndarna står och hur vi är positionerade. Fotboll handlar i hög grad om att reagera rätt. Samma sak gäller då vi öppnar spelet. Vi måste röra oss rätt och skapa de ytor som behövs.

Som dubbel EM-medaljör på juniornivå och med en släkting som gjort två OS som brottare kanske Alanen är rätt dam att svara på frågan om hur italienskorna ska fås på fall?

– Vi saknar de stora stjärnor många andra lag har. Vi står och faller som ett lag. Vi bildar en stark enhet.

För Alanen är EM den första rejäla chansen att visa upp sig på den stora scenen. Och det är där hon vill verka. Drömmen finns utomlands.

– Jag vill kunna livnära mig på att spela fotboll. Första steget vore väl Sverige eller Norge.

Inställningen lär det inte falla på. Har du i åratal levt ett spartanskt liv som brottare vet du vad hårt arbete betyder. Skriv upp namnet Emmi Alanen. Hon blir att räkna med en lång tid framöver.