Anna Westerlund (t.h.). Foto: EPA-arkiv.

Westerlund tror att spelet stämmer

Tränare Jeglertz medgav det, spelarna medgav det och den samlade pressen var enig. Finlands spel var allt annat än färdigt då man mötte Schweiz för några veckor sedan. Men nu ska allt vara på topp.

Kön till incheckningen på Helsingfors flygfält ringlade lika lång som damernas förberedande läger varit inför EM. I veckor har man nött detaljer och taktiska upplägg för att vara redo då Italien står för motståndet i premiären i morgon kväll.

– Det var ingen bra match av oss mot Schweiz. Det vet vi och jag tror att vi tagit många steg framåt sedan dess, säger Anna Westerlund som i skadade Maija Saaris frånvaro är den som tillsammans med målvakten Tinja-Riikka Korpela ska styra och ställa i de bakre regionerna.

Schweiz var den sista egentliga genomköraren, under träningslägret i Eerikkilä har damerna mött diverse pojklag för att slipa detaljerna.

– Jag tror vi har förberett så bra vi kan för att ta oss an Italien. De sista träningsmatcherna har tjänat det syftet.

Frågetecken

Med Saaris korsbandsskada försvann en hiskeligt stor del av backlinjens kunnande i spelet med boll. Saaris precisa långpassningar och farliga frisparkar var ett vapen laget nu saknar. Westerlunds och mittbackskollegan Laura Kivistös passningsspel lämnade mycket att önska mot Schweiz och att hela tiden peta ut bollen till Tuija Hyyrynen på kanten höll inte mot Schweiz och lär inte göra det mot bättre nationer heller.

– Den biten stämde inte bra senast men det har blivit bättre och bättre. Man måste komma ihåg att vi spelade ihop för typ första gången med Laura mot Schweiz. Det tar en liten stund att lära sig var man har varandra. Med Maija satt sådant i bakhuvudet.
– Mot Schweiz var vårt passningstempo överlag för dåligt. Och vårt spel blev för lättläst.

Westerlund har varit med länge. Hon närmar sig 60 landskamper trots att hon bara fyllt 24 år. I hemma-EM 2009 spelade hon en biroll men nu är förväntningarna på henne höga. Westerlund måste prestera på topp för att Finlands dröm om kvartsfinal ska gå i uppfyllelse. Hon och några andra tongivande spelare måste visa vägen.

– Jag är definitivt medveten om vad som förväntas av mig.

Panik med Panico

Italien i morgon kväll i premiären alltså. Ett Italien som knappast bjuder på några större överraskningar.

– Nä, vi har nog kollat in dem rätt noga. Och vi har förberett oss för att eliminera deras styrkor. Men det är ju bara i teorin. Vad som händer ute på planen kan ingen förutspå.

Något som går att förutspå är att en viss Patrizia Panico kommer att orsaka Westerlund och Kivistö en del bekymmer. 38 år gammal är Panico alltjämt en anfallare av högsta klass. Panico har gjort över 500 mål för sina italienska klubblag och är några ynka bollar från att nå magiska 100 mål i landslaget. Panico är den där, för motståndarna, otäcka spelartypen som knappt märks förrän hon slår till. Lite som en lömsk geting som slinker ner i vinglaset på sommarbryggan.

– Alla känner vi till henne men jag vet inte riktigt varför hon är så bra. Hon gör helt enkelt mål. Många mål.

På tal om mål förresten, Westerlunds facit i landslaget visar på noll och även om hennes huvudsakliga ansvar finns i andra ändan av planet skulle en strut smaka bra.

– Helst mot Sverige, men varför inte redan mot Italien.