Räikkönen en sekund efter Vettel

Kimi Räikkönen fick nöja sig med andraplatsen medan hemmafavoriten Sebastian Vettel körde hem sin första seger i Tyskland.

Sebastian Vettel, Red Bull, vann Tysklands GP före Lotusduon Kimi Räikkönen och Romain Grosjean. Det var också Vettels 30:e seger i F1.


Efter 60 varv och 308 kilometer var det bara en sekund som skiljde Vettel och Räikkönen. Samtidigt gick en dröm i uppfyllelse medan en annan grusades. Vettel tog sin första seger på hemmaplan och hans glädjetjut måste ha hörts till födelsestaden Heppenheim. Vettel bröt också den onda cirkeln. Han har aldrig tidigare vunnit ett lopp i juli.


För Räikkönen fortsätter jakten på den första segern i Tyskland. Men helt chanslös var han inte.


– Men första stoppet kostade lite tid och sedan fungerade inte radion så jag hörde inte dem, sade Räikkönen.


Och att säkerhetsbilen kom ut hjälpte inte heller.


De sista varven låg Räikkönen bakom stallkamraten Grosjean och det tog lite för lång tid innan han kom förbi. Att finländaren inte var helt nöjd med situationen såg man när de tre träffades i rummet bakom prispallen. Räikkönen pratade med Vettel och skakade bara snabbt hand med Grosjean. Han tittade knappt på fransmannen.


– Fighten med Romain kostade mig mycket. Även om jag nästan kom i fatt Sebastian så räckte det inte.


Fransmannen fick en stallorder om att släppa förbi Räikkönen.


– Det var helt ok, säger Grosjean.


– Kimi var snabbare och hade en bättre chans att köra ifatt Sebastian. Och när det gäller VM-poängen för konstruktörer spelar det ju ingen roll av oss som blir tvåa och trea.


– Jag hoppas bara att teamet en dag ger samma order åt Räikkönen om det behövs.


Sällan har man sett en sådan överlycklig vinnare som Vettel.


– Det här är helt otroligt, var Sebastians första spontana kommentar.


– Vet inte vad jag skall säga. Ett ord hittar jag: Äntligen!


– Jag fick en kanonstart och kunde köra om Lewis Hamilton innan första kurvan och det var precis det som vår taktik gick ut på.


– Kimi pressade mig varje varv och det var ett hårt lopp. Jag är glad att det var över efter 60 varv.


I England exploderade vänster bakdäck för fyra förare. Den här helgen var det inga problem.


– En stor komplimang till Pirelli som på bara några få dagar lyckades lösa problemet.


Fernando Alonso, Ferrari, var fyra före Lewis Hamilton, Mercedes, som startade från pole position. Nico Rosberg, Mercedes, blev nia och Valtteri Bottas, Williams, 16:e.


Vid Mark Webbers första däcksbyte inträffade en olycka. Vänster bakdäck satt inte fast ordentligt och på väg ut ur depån flög det av och träffade en tv fotograf i huvudet. Han flögs till ett sjukhus i Koblenz där han ligger kvar för observation.