Överlägsen Froome kan ha avgjort touren

Bara en bergsetapp är avklarad men ändå känns Tour de France nästan avgjord. Chris Froome visade enorm styrka då han utklassade sina konkurrenter och tog ledningen i tävlingen.

Att Chris Froome var den största favoriten till totalsegern och lördagens etappseger rådde det inget tvivel om. Men att han skulle klara av att krossa allt motstånd som han gjorde under den första bergsetappen i årets tävling hade nog ingen räknat med.


– Teamet har jobbat hårt för mig hela veckan och i dag kunde jag betala tillbaka för deras hårda arbete, sade Froome till Eurosport efter målgången.


Stallkamraten Richie Porte såg till att det blev dubbelseger för Sky då han kom i mål som tvåa, 51 sekunder bakom Froome. Resten av favoriterna distanserades rejält.


Trots att bara en bergsetapp är avklarad finns det tecken som tyder på att det kan bli en ny dubbelseger för Sky. I fjol segrade Bradley Wiggins före Froome, i år ser Froome och Porte ut att vara de starkaste i bergen. Dessutom är båda duktiga på tempo.


– Jag kunde inte ha önskat mig ett bättre resultat än det här. Jag tog segern och Porte var tvåa. Det här var ett perfekt sätt att inleda bergen, sade Froome.


Porte sken också som en sol och sade att det ser bra ut för Sky-duon men passade samtidigt på att påminna om att det fortfarande återstår två veckor av tävlingen.


Cadel Evans och Alberto Contador var de som främst var tänkta att utmana Froome i årets tävling men ingendera kunde svara då britten satte fart i det sista motlutet. Contador tappade 1 minut 45 sekunder och Evans kan begrava sina segerdrömmar efter att ha förlorat mer än 4 minuter i går.


– Det är nog en enorm överraskning att de blev så långt efter. Visst är det här ett fantastiskt läge, men vi kan inte förivra oss nu, sade Porte till Eurosport.