Froome ser fram emot Pyrenéerna

Chris Froome och Alberto Contador stiger in i rampljuset då Tour de France går in i Pyrenéerna på lördag. Räkna med att de stora namnen sätter in sina första attacker i helgen.

På lördag börjar Tour de France på allvar för cyklisterna som ska göra upp om totalsegern. Hittills har spurtarna, utbrytarna och några överraskningsnamn skapat rubriker men då tävlingen går in i Pyrenéerna på lördagseftermiddagen är fokus riktad på de stora kanonerna – främst Chris Froome och Alberto Contador.


I dag tar sig cyklisterna an en av cykelsportens värsta stigningar då de ska ta sig upp till Col de Pailhères, en monsterstigning på 15,4 kilometer med en snittlutning på 8,1 procent.
Direkt efter att de tagit sig ner för den stigningen bär det av uppåt mot målet i Ax 3 Domaines.


Söndagens etapp är inte heller något att leka med. Etappen skiljer sig mycket från den föregående där alla svårigheter fanns samlade på slutet. På söndag är den en jämn plåga från början till slut. Med fem kategoriserade stigningar under dagen får cyklisterna inte vila.


Speciellt lördagens etapp kan vara ett första tillfälle för de stora namnen att visa vad de går för. Froome, Contador, Joaquim Rodriguez och Cadel Evans lär hålla ett öga på varandra och britten Froome lär gå för en attack senast i den sista stigningen. Han såg hungrig ut redan på den andra etappen då han åkte ifrån sina konkurrenter en stund i en liten backe.


– Det var en stressig men bra första vecka. Som lag har vi lyckats bra och vi är i en bra position inför de tuffa etapperna i Pyrenéerna, säger Froome.


– Det har varit rätt nervigt under de första platta etapperna då alla söker sin position i klungan. Jag hoppas att det lugnar ner sig då vi tar oss an backarna och att det blir lite mera utrymme för oss då.


Froome har, förutom sin lilla attack i början av touren och den imponerande laginsatsen av Sky i lagtempot, hållit en låg profil hittills. Det är som om fjolårstvåan bara väntat på att det ska bli hans tur att glänsa. Och på lördag får han äntligen chansen att visa vad han går för.


– Jag har ett starkt lag runt mig och ser verkligen fram emot att ta mig an den andra veckan av tävlingen, säger britten.


Contador ser också fram emot att allvaret kör i gång även om spanjoren tror att touren avgörs först i Alperna nästa vecka.


– Men det kommer att vara tufft också i Pyrenéerna. Alla måste vara redo, säger han.


Det skulle inte vara överraskande om någon av Froome, Contador, Evans eller Rodriguez startar morgondagens etapp med den gula ledartröjan på sig.


Äntligen seger för Sagan


Peter Sagan segrade i spurten på fredagens etapp och tog sin första etappseger på Tour de France. Hans Cannondale-stall hade kört hårt över gårdagens berg och sett till att de övriga spurtkanonerna inte var med på upploppet.


Sagan, som är i en klar ledning i poängtävlingen, tog ett stort steg mot att säkra den gröna tröjan. Han är hela 94 poäng före tvåan André Greipel.


– Den här segern är för hela laget. Killarna jobbade stenhårt för att ge mig den position jag fick på upploppet och det känns fantastiskt att få ta min första etappseger på Tour de France, sade Sagan som hade tre andraplatser inför fredagens seger.