FM-ligan och förbundet grälar om Jokerits KHL-flytt

FM-ligans ledning anser att Jokerit behöver dess tillstånd för att flytta till KHL efter nästa säsong. Finlands ishockeyförbund håller inte med.

De övriga 13 klubbarna i FM-ligan meddelade på fredagen att de diskuterat ärendet med varandra och tänker kräva Jokerit på en noggrann utredning om hur KHL-flytten förberetts. Ligan hänvisar bland annat till internationella ishockeyförbundet IIHF:s regler.


Förbundets starke man, ordförande Kalervo Kummola, anser att FM-ligans ledning tolkat regelverket fel.


– Där står inte att en flytt till ett annat lags liga kräver tillstånd från både det nationella förbundet och den nationella ligan. I reglerna står det att tillståndet beviljas av förbundet och att även den nationella ligan ska informeras, säger Kummola.


Ordet "consult" används i IAAF:s engelskspråkiga regler. Ordet kan översättas på många sätt och ligger i gränslandet mellan att informera och förhandla. Kummola anser att reglerna följts.


– Vi har i 37 år haft en praxis om att ishockeyförbundet och FM-ligans verkställande direktörer sitter i varandras styrelser. FM-ligans vd var alltså med och fattade beslut i frågan, säger Kummola.


FM-ligans ordförande Hannu Penttilä håller inte med.


– FM-ligans vd, som lämnar firman nu (Jukka-Pekka Vuorinen), har som medlem av förbundsstyrelsen varit med i en telefonkonferens. Han har inte behörighet att ta ställning för ligans del i en fråga som denna. Det är helt självklart, säger Penttilä.


FM-ligan har bett IIHF att ta ställning i frågan. FNB fick under fredagen varken tag på någon representant för IIHF eller Finlands ishockeyförbunds vd Matti Nurminen för att kommentera frågan. Nurminen sitter i IIHF:s tävlingsutskott. Representanter för Jokerit meddelade att man inte kommenterar ärendet i detta skede.


Penttilä uppger att han fick beskedet om att Jokerit lämnat FM-ligan för KHL dagen innan affären offentliggjordes. Då talade han i telefon med klubbens ägare Harry Harkimo.


– Harkimo har meddelat att förbundet beviljat tillstånd och att de flyttar till KHL. Någon större diskussion än så har inte förekommit i frågan, säger Penttilä.


– Vi har fortfarande inte fått någon förfrågan om ärendet. Därför har vi bett om en utredning i frågan med kort varsel, säger Penttilä.


Han vill inte ta ställning till vilka alternativ som uppkommer om Jokerit lämnar in en utredning. För ligan är konflikten till viss del ekonomisk, men samtidigt en principsak.


– Det är klart att frågorna även gäller ekonomi. Det är säkert en del av ärendet, men det var inte därför vi startade diskussionen, säger Penttilä.


– Det är också frågan om en av de centrala frågorna för finländsk ishockey. Ska vi släppa in KHL i Västeuropa?

 

Utdrag ur internationella ishockeyförbundets engelskspråkiga regler för internationella matcher:


"A club that wishes to play in a cross-border league and/or league of a Member National Association that is not the Member National Association in the country where the club is located must (1) obtain the permission of the Member National Association where the club is located (this Member National Association shall consult the respective national league regarding such); and (2) obtain the permission of the Member National Association of the country where the club’s future league is located."