I höst är Teemu Selänne aktuell både i biosalongerna och i bokhandeln. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen.

Läs Teemu, se Sel8nne!

I slutet av september utkommer Ari Mennanders bok Teemu och ett par dagar senare har JP Siilis film Sel8nne premiär i biosalongerna. Teemu Selänne intresserar, oberoende av om man är hockeyintresserad eller inte.

Van vid situationen, men ändå lite generad, står Teemu Selänne framför sin egen filmaffisch på Tennispalatset. Fotografernas kameror blixtrar till i hundratal under ett par hetsiga minuter. Trots att det är semestertider väntar ett fyrtiotal journalister på att träffa Finlands hockeystjärna nummer ett och ta del av höstens eventuella kioskvältare Teemu och Sel8nne.

Filmtrailern avslöjar att filmen kommer att tangera Selännes liv såväl innanför som utanför rinken. Ge en ärlig bild av vårt lands genom tiderna största ishockeyspelare. När filmprojektet för första gången dryftades för fem, sex år sedan var Teemu Selänne inte helt övertygad.

– Jag ville inte göra filmen för att jag tänkte att den blir för narcissistisk, att alla bara berömmer. Men till slut var den ändå rolig att göra och kul att visa hurdant det har varit att bli en idrottare.

– Dessutom är det ett bra sätt att tacka dem som tackas bör, och ett sätt att lämna ett fotavtryck för kommande generationer. Projekten har hämtat tillbaka fina minnen och det har varit intressant att samarbeta med riktiga proffs, säger hockeyproffset Selänne.

– Jag tror att min familj också är ivrig trots att just familjen var en orsak till att jag var skeptisk till en början. Jag ville inte ha någon Kim Kardashian-show där kameran är med hela tiden. Men det har gått fint.

Den 43-åriga ikonen säger att det känns fint att höra vad alla som intervjuats sagt om honom.

– Vi har försökt göra en ärlig version med både filmen och boken och det kommer säkert att komma en hel del intressant material. Men ett par grejer måste vi nog klippa bort, säger Selänne på sitt typiska skälmska sätt.

Enligt regissören JP Siili ger filmen en helhetsbild över Selännes långa karriär och visar hur hans liv ser ut i dag. Som utgångspunkt hade han den i sig intressanta frågan: hur kan en 42-åring (Selänne fyllde 43 i förrgår) spela i världens bästa hockeyliga på det sätt han gör?

– Teemu har öppnat sitt liv för oss vilket varit givande och väldigt intressant för oss alla.

– Vi har varit i Teemus hem i Kyrkslätt, i Tavastehus, i Vuokatti och tre gånger på andra sidan Atlanten i Vancouver, Los Angeles, Anaheim och Phoenix. Vi har flugit med Ducks egna flygplan och sett platser man vanligen inte kommer till.

– Den kanske största överraskningen har varit att märka hurdan position och status Teemu har, särskilt i Kanada och Kalifornien. Det har varit otroligt att se hur känd Teemu är och med hurdan värme folk talar om honom. Han är minst lika stor där som hemma i Finland. Dörrar som varit stängda har öppnats för oss. Och det är inte vår förtjänst utan den här killens, säger Siili och pekar på Selänne som sitter på hans vänstra sida.

Långlivat bokprojekt
Bokprojektet började redan år 2004 då den legendariska nummer åttans NHL-karriär skulle vara ett avklarat kapitel. Men Selänne övervann sina knäskador och fortsatte spela på den absoluta toppen, med Stanley Cup-seger 2007 som kronan på verket.

– Det är en otrolig story om hur Teemu kämpat sig fram från fattiga förhållanden, säger författaren Ari Mennander som känt Selänne i närmare ett kvartssekel.

– Det finska folket känner sin Teemu, men man ska ändå komma ihåg att Teemu bara är en vanlig människa, trots allt. I boken kommer man honom på djupet.

Någon frågar Selänne om han faktiskt är så positiv och sympatisk – för den bilden verkar alla ha av honom.

– Nej, absolut inte, skämtar han.

– Jag tror att jag är en positiv människa och hemma uppfostrades vi så att man skulle uppföra sig mot andra som man själv ville bli behandlad. Men nog har jag mina sidor också. Jag tror ändå att jag är ganska lätt att komma överens med.

– Fast när jag sätter på mig träningskläderna är jag ingen nice guy längre. På träningarna tolererar jag inget fuskande, men det gäller säkert de flesta idrottare.

Att Teemu Selänne är en person som intresserar också utanför hockeyscenen bevisas av att Sel8nne kommer att visas på hundra filmdukar så att så många som möjligt kan se premiären och att Teemu ska tryckas i 30 000 exemplar. Huruvida Selänne är på plats i slutet av september när boken publiceras (25.9) och filmen har premiär (27.9) är ännu oklart eftersom NHL-säsongen börjar just i månadsskiftet september–oktober. Och då kommer vi ju automatiskt till frågan om Selännes framtid. Den brukar ju av hävd vara sommarens stora samtalsämne inom hockeyvärlden.

– Det här var ju en helt ny fråga! Det är svårt att säga, måste fundera på saken. Jag har semester nu och Dons (Selännes agent Don Baizley) död fick mig att stanna upp. För säkerhets skull har jag tränat och varit på isen, men det hade jag nog gjort annars också, säger Selänne och lämnar frågan öppen – som vanligt.