80-åriga Väiski återinvigs

Sportplanen Väinämöinen, vardagligt Väiski, i Tölö med krematoriet som granne har fått konstgräs och återinvigs i dag.

Det är planens aktieägare Pallopojat Juniorits 11-åringar som möter FC Vito från Tanzania i den första matchen klockan 18 och en timme senare är det HIFK:s och Kiffens veteraner som drabbar samman.


Väiski öppnades för 80 år sedan och har speciellt vintertid förknippats med IFK Helsingfors. IFK spelade där sina hemmamatcher i bandy in på 1960-talet och åren 1949–58 hade IFK Väiskis ishockeyrink som sin egen arena. Skridskobanan för allmänheten sköttes av IFK ända från början fram till 1999 då konkurrensen från konstisbanor blev för hård.
Fotbollsklubbar har också tidigare haft Väiski som centrum. Här föddes i praktiken Arsenal 1935 och senare hade Sudet (grundad i Viborg, numera med Kouvola som hemort) en stark position på och kring planen.
Fastighetsaktiebolaget Väiski har ett tioårigt hyreskontrakt med staden. IFK och PPJ äger 47 procent var och Kiffen 6 procent av aktierna. Klubbarna representerar närmare tusen registrerade spelare, varav största delen är juniorer i IFK och PPJ. Konstgräsplanen har kostat ungefär 400 000 euro och finansieringen sköts genom diverse understöd och lån (bland annat av staden). Vintertid skall en del av planen få isbeläggning.

Väiski har ett förflutet som en central arena för skolfotboll samt junior- och firmamatcher. En stor del av spelarna i IFK:s och Kiffens veteranlag fick därför för omkring 50 år sedan erfarenhet av den gamla sandplanen innan de fortsatte till en högre nivå. Nämnas kan att en match mellan just IFK och Kiffen också invigde Bollplan som fyller 100 om två år.
Väiski blir i första hand träningscentrum för klubbarna men Kiffen planerar att spela en division III-match mot Sibbo Vargarna på det nya underlaget den 17 september.