Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ANDREW YATES

Försenad födelsedagspresent för Rosberg

Ett överraskande tekniskt fel i Sebastian Vettels Red Bull bara tolv varv före slutet ändrade på manuset i Storbritanniens GP.

Efter underhållande tolv sista varv blev det Nico Rosberg som var först över mållinjen bara 0,7 sekunder före Mark Webber och trean Fernando Alonso. En försenad födelsedagspresent för Rosberg som i torsdags fyllde 28 år.


– Det här är en speciell och fantastisk dag, säger Rosberg med ett stort leende.

Vettels växellåda sade upp kontraktet bara tolv varv före målflaggan och det bäddade för en seger för Rosberg.

– Jag vill inte förneka att jag inte var ledsen för att Sebastian tvingades bryta, säger Rosberg som vann sitt andra lopp den här säsongen.
– Så länge han var med var det tufft mellan oss. Jag blev överraskad när jag såg att han stannat och jag fick helt fri bana.
– De sista varven var en kompromiss. Jag måste vara tillräckligt snabb för att hålla Webber bakom mig men ändå inte köra slut på däcken. Jag erkänner att jag hade tur i dag men det måste man ha ibland, säger Rosberg och syftar på att hans däck höll ända till slut.

Rosberg säger att stämningen i teamet är riktigt bra för tillfället.

– Alla har arbetat mycket hårt för att förbättra bilen och det märks. Nu är vi inte bara extremt snabba i kvalet utan också i loppet. I det här loppet hade vi utan tvekan den snabbaste bilen.

Surt för Räikkönen

Kimi Räikkönen låg på en tredje plats med bara få varv kvar men kunde varken hålla Webber eller Alonso bakom sig. Ett taktiskt fel av teamet kostade därmed viktiga VM-poäng för finländaren. Räikkönen undrade om han borde ta ett depåstopp i slutet av tävlingen men teamet sade nej.
För tvåan Mark Webber var det ett sentimentalt lopp. Australiern slutar med formel 1 efter säsongen och flyttar till Porsche och VM för sportvagnar nästa år.

– Det känns lite vemodigt just nu. Silverstone har betytt mycket för mig under hela min karriär. Här har jag firat triumfer och men också haft bittra nederlag. En fantastisk bana, säger Webber som nosade på en seger under det sista varvet.

En som vann massor på grund av Vettels avbrytande och den gula flaggan som samlade ihop bilklungan var Fernando Alonso. Strax innan Vettel fick bryta hade Ferrari kallat in honom för ett däcksbyte.

– Det gjorde självklart att jag kunde gasa ordentligt de sista varven och dra förbi bland andra Kimi, säger Alonso.

Däcken spelade en stor roll igen. Inte mindre än fyra förare, Lewis Hamilton, Felipe Massa, Jean-Eric Vergne och Sergio Perez fick alla punktering på vänster bakdäck. Hos ett par andra förare inklusive Sebastian Vettel hittade man också djupa skåror i de utbytta däcken.
Lewis Hamilton som vann tidskvalet var mycket kritisk.

– Vi sätter ju våra liv på spel, säger engelsmannen.

Hamilton lyckades med nöd och näppe hålla sin bil under kontroll när vänster bakdäck exploderade. Farten låg en bra bit över 200 km/h. Och det kostade honom kanske också segern på hemmaplan. Till sist blev det ändå en fjärdeplats då han liksom Alonso plockade ett par skalper efter Vettels avbrytande.
Valtteri Bottas slutade på en 12:e plats.
Trots nederlaget leder Vettel fortfarande VM-tabellen med 132 poäng före Fernando Alonso, som har 111. Kimi Räikkönen ligger kvar på tredje platsen och har kört in 98 poäng. Nico Rosberg är sexa med 82.