Antti Ruuskanen blev tvåa i Pihtipudas. Foto: Lehtikuva.

Inga VM-biljetter förtjänades i Pihtipudas

Tävlingssäsongen är redan i full gång men spjutherrarnas bästa form låter fortfarande vänta på sig.

På spjutkarnevalen i Pihtipudas uppfylldes varken president Sauli Niinistös önskan om två kast över 85 meter eller nya överskridningar av A-gränsen 83,50 till VM.
Teemu Wirkkala vann på 81,09 och Antti Ruuskanen kom tvåa på 80,40.

– Tekniskt ganska usla kast. Fel med tajmningen och hållningen kroknade också, sade Wirkkala om sina låga kast.

Det här var den första tävlingen på en månad för Ruuskanen som haft en axelskada. Hans spjut ville inte alls flyga lika snyggt som i slutet av säsongen i fjol.

– De gamla felen kommer tillbaka när det blir tävling. Jag försökte för mycket, sade Ruuskanen som under träningar kastat över 86 meter.

Wirkkala och Ruuskanen kastade sina längsta kast i den femte omgången och såg då till att karnevalssegern inte gick till svensken Gabriel Wallin. Svensken blev till slut trea på 80,12.

– Man måste bara pressa med våld när svensken höll på att vinna, sade Ruuskanen.

Ruuskanen lovar 90 meter

President Niinistö fick sitta i en egen loge och titta på tävlingarna. I ett tal till publiken innan tävlingarna började önskade han att få se två kast över 85 meter. Nivån blev dock lite sämre. Under prisutdelningen lovade Ruuskanen att hålla löftet han gav Niinistö på självständighetsmottagningen.

– När vi skakade hand på slottsbalen undrade presidenten om jag inte lovat kasta 90 meter. Jag svarade att visst lovade jag. Men det var inte tal om i vilken tävling jag skulle göra det, sade Ruuskanen.

För Ruuskanen var tävlingen i praktiken en ny säsongsöppning. Han tävlade i Doha i början av maj men den tävlingen spolierades av problem med stortån. Senare tvingades Ruuskanen ta paus från kastandet på grund av problem med axeln.

– Jag har kasttränat hårt bara en gång, påpekade Ruuskanen.

Eftersom axeln inte blev öm i Pihtipudas siktar han på att kasta längre i Diamond League i Lausanne på torsdag.

– I Lausanne ska jag putsa bort onödigt krångel och kasta med mer sans, sade Ruuskanen.

I sommar har Wirkkala kastat två gånger över 82 meter och nu drygt 81 meter. Kroppen är i skick men den rätta touchen saknas. Tekniken är inte helt perfekt.

– Känslan i träningarna har inte varit den bästa möjliga. Det enda som hjälper är att tålmodigt jobba på. Det hänger på så lite, sade Wirkkala.