Marcel Kittel. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JEFF PACHOUD.

Kittel spurtvann första etappen

Tysken Marcel Kittel tog en spurtseger på den första etappen när den 100:e upplagan av cykelklassikern Tour de France trampades i gång.

Kittel slog norrmannen Alexander Kristoff på mållinjen - vars läge han inte riktigt hade koll på - efter 213 kilometer från Porto-Vecchio till Bastia på Korsika. Mållinjen flyttades nämligen två gånger då Orica GreenEdge-stallets buss fastnade vid mållinjen vid platsen där mållinjen ursprungligen skulle finnas.

– Jag hade ingen aning om vad som hade skett. Jag hörde inget. Jag är bara glad att vi kom i mål lite senare, säger Kittel som lyckades undvika en krock under slutkilometrarna.
– Det var riktigt kaotiskt men teamet jobbade utmärkt, säger etappvinnaren till The Guardian.

Etappsegern var Kittels första i Tour de France. Tysken får därmed ha på sig den gula ledartröjan under dagens etapp som är 156 kilometer lång och går från Bastia till Ajaccio.
Trea i går kom holländaren Danny Van Poppel. Ingen av spurtkanonerna Mark Cavendish, André Greipel eller Peter Sagan var inblandade i slutspurten. Alla tre tappade tätkontakten på grund av att de var inblandade i en masskrasch några kilometer före målet.