Inte ens världsettan Novak Djokovic har det lätt på det hala gräset.

Stjärnorna halkar i Wimbledon

Från grus till gräs. Ett knepigare byte för en tennisspelare än vad många tror. – Det är ett svårt underlag och kräver ett helt annat rörelsemönster, säger tennisspelaren Novak Djokovic om gräset.

Världsettans åsikt delas av flera stjärnor. I grand slam-turneringen Wimbledon har bland andra redan utslagna Rafael Nadal och Caroline Wozniacki samt Serena Williams varit inne på att det är en svår omställning att gå från matcher på grus till gräs.
Gräsunderlaget är det klart snabbaste på tennistouren, vilket kräver att spelarna rör sig på ett annorlunda sätt – och dessutom är säsongen betydligt kortare jämfört med både grus och hardcourt.
Redan efter den första omgången av Wimbledonturneringen i London var musklerna ömma, stela och krävde mer och längre behandling än vanligt.

– Du måste justera hela ditt sätt att spela. Bollen får en betydligt lägre studs så det gäller att hela tiden jobba med böjda knän. Sedan går det också väldigt fort, säger Serena Williams.

Rafael Nadal:

– Det här är förmodligen det tuffaste underlaget för mig, säger han.
– Du måste hela tiden röra dig och spela i en betydligt lägre position än vid de andra underlagen.

Bytet av underlag har resulterat i flera skador i Wimbledon. Bland andra har John Isner, Marin Cilic, Jo-Wilfried Tsonga, Maria Sjarapova, Victoria Azarenka och Michael Llodra fått problem i London.

– Det sliter att spela på gräs, speciellt för långa killar som Isner och Cilic. Jag förstår varför de valde att inte fortsätta på grund av deras knän, säger Novak Djokovic.
– Dessutom blir gräs halt, och ett ganska oanvänt gräs som här i Wimbledon kan faktiskt vara farligt innan man förstår hur man ska röra sig därute.