Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel kan mycket väl vara stallkompisar nästa säsong. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO/William WEST.

Lotus, Red Bull eller något helt annat?

Kimi Räikkönen är ett hett namn i spekulationerna om vem som skall ta över Mark Webbers bil hos Red Bull nästa år. Finländaren kan antingen stanna hos Lotus eller flytta - men något svar har han inte än.

– Jag har fortfarande inget svar på frågan vad jag gör nästa år, säger Räikkönen.
– Självklart kommer alla att prata mer om de olika möjligheterna men det ändrar inget gällande vad jag kommer att göra 2014 och vilka beslut jag kommer att ta.

När man lyssnar på VM-trean Räikkönen får man intrycket att han allvarligt överväger att flytta till Red Bull.

– Spelar ingen roll hur jag beslutar mig. Det kommer inte att bli lätt. Det är det aldrig. Det är inte första gången som jag har ett par olika möjligheter. Och då måste man göra det som för just det ögonblicket verkar vara det riktiga.
– Svårt att säga om det är det rätta eller ej men oavsett vilket beslut man tar måste man leva med det.

Räikkönen har inte ännu avslöjat något gällande säsongen 2014. När den pågående säsongen avslutas löper hans kontrakt med Lotus ut.

– Jag har inget att säga förrän jag har ett skriftligt förslag. Då kommer jag att berätta det omedelbart för det gör det hela lättare för mig för då ställer alla inte längre samma frågor, säger den inte alltför medievänliga finländaren.
– Men förrän dess kan jag inte svara på den här frågan.

En sak är helt klart. Det skulle bli svårt för Räikkönen att lämna Lotus. Det var ju det teamet som gav honom chansen att göra en comeback i formel 1. Men i formel 1 som så många andra individuella sporter finns det en viss gräns på lojaliteten, vilket betyder att Räikkönen mycket väl kan hoppa över till Red Bull.

– Lotus har ju också fått ut något av vår gemensamma tid. Det finns saker som skulle kunna förbättras men jag har haft en fantastisk tid med teamet. Och av den anledningen kommer det att bli ett svårt beslut.
– Kanske kör jag inte alls nästa år. Den möjligheten finns ju också så länge jag inte har ett kontrakt. Det är långt till nästa säsong och mycket kan hända i mitt liv som har ett inflytande på mitt beslut.

Räikkönen stänger alltså inga dörrar bakom sig - men att han skulle lägga av känns inte riktigt aktuellt.

– Chanserna att jag kör formel 1 nästa år är stora.

Vettel: "Vi kommer bra överens"

Red Bull-stjärnan Sebastian Vettel är inte särskilt ledsen över att Mark Webber inte blir hans stallkamrat nästa år.
Själv har han förlängt sitt kontrakt med Red Bull till slutet av 2015. Och det av en mycket enkel anledning.

– Fanns inget skäl att byta team, säger Vettel som ändå ville hålla framtiden öppen genom att bara förlänga med två år.

Det är ingen större hemlighet att Ferrari gärna vill ha den trefaldige mästaren. Och Vettel själv har inte heller förnekat att det vore en fascination att köra för ett sådan traditionsrikt team.

– Alla racerförare drömmer om att få chansen att köra för Ferrari. Teamet är legendariskt.

Vettel säger det inte man han kommer inte att sakna Mark Webber nästa säsong.

– Mark är äldre än jag och kommer från en annan generation, säger tysken. Som alla vet är vi inte de bästa vänner men har alltid haft respekt för varandra på banan. Vad som hänt utanför är en helt annan sak.

Han skulle inte heller ha något emot om Räikkönen tog över Webbers bil.

– Vi kommer bra överens även om han inte pratar särskilt mycket, säger regerande mästaren.
– Svårt att föreställa sig hur det skulle vara. Å andra sidan är det inte så viktigt vem som är den stallkompis. Om man vill vinna måste man alltid vara före alla andra och det spelar ingen roll om de kör för ditt eller ett annat team.