Harkimo: Alla tiders viktigaste presskonferens

Jokerit blir KHL-lag? Hartwall Areena säljs till Ryssland? Rykten om Jokerit duggade tätt under torsdagen. På fredag ger Hjallis Harkimo svar på frågorna kring sitt hockeylag.

Jokerit håller på fredag eftermiddag en presskonferens där ägaren Hjallis Harkimo lär berätta att han säljer Hartwall Areena till ryska ägare. Ilta-Sanomat var först ut med nyheten på torsdagen och under kvällen läckte nya uppgifter ut från flera håll.

– I morgon hålls alla tiders viktigaste Jokeritpresskonferens, skrev Harkimo på Twitter.


På torsdagskvällen kom sedan det verkliga bombnedslaget då Iltalehti skriver att Harkimo också är på väg att sälja Jokerit. Enligt tidningen har Harkimo diskuterat affären med KLH-klubben Ska S:t Petersburgs president Gennadi Timtjenko. Timtjenko hör till Rysslands mest förmögna personer och han är nära vän med president Vladimir Putin.


Från KHL:s håll har det redan länge funnits ett stort intresse att expandera till Finland och nu ser den ryska ligan ut att kunna få fotfäste i Finland.


Om affären blir av och Jokerit säljs till Ryssland lär Jokerit bli ett KHL-lag inom några år. Frågan är om man också kommer att ha ett lag i FM-ligan eller om Helsingforsklubben lämnar den inhemska hockeyn helt.

Enligt Urheilulehti skulle Jokerit ge upp sin plats i FM-ligan inför säsongen 2014–15. Det skulle betyda att den kommande säsongen är den sista för Jokerit i den inhemska ligan.


För ligans del skulle det vara ett stort bakslag ifall Jokerit försvinner. Laget lockar publik på sina bortamatcher och har det klart bästa publiksnittet av alla lag. Laget hör dessutom, tillsammans med lokalkonkurrenten HIFK, till de lag som är mest framme i media och ser till att ligan är samtalsämnet nummer ett i Finland under vinterhalvåret.


Ilta-Sanomat berättade på torsdagsmorgonen att Harkimo säljer arenan till Ryssland. Affären är rätt logisk med tanke på att konkurrenten HIFK planerar Helsinki Garden som skulle konkurrera ut Hartwallarenan då den nya hallen blir både modernare och har ett bättre geografiskt läge.


Enligt MTV3 är det de ryska miljardärbröderna Boris och Arkadij Rotenberg som är köpare. Tidningen Forbes uppskattade i mars Arkadijs förmögenhet till 3,3 miljarder dollar medan Boris förmögenhet är 1,4 miljarder. Arkadij fungerar för tillfället som KHL-laget Dynamo Moskvas president.


Boris son Roman fungerar som marknadsföringschef för KHL-klubben Ska S:t Petersburg.


Ägarförhållandena i Helsinki Halli Oy förändrades tidigare i juni då Sanoma News sålde sin andel på 18,1 procent till Harkimos företag Hjallis Promotion Ab Oy.


På fredag klockan 16.30 arrangerar Jokerit och Helsinki Halli Oy en presskonferens där man "tar upp idrottsliga och ekonomiska ärenden" som det sades i inbjudan.


Åtminstone lär Harkimo berätta att han sålt Hartwall Areena. Frågan är om han samtidigt berättar om Jokerits öde. Enligt Iltalehti är det möjligt att fredagens presskonferens inte handlar om försäljningen om Jokerit ifall alla detaljer kring affären inte är klara.


Det kan alltså hända att det är FM-ligahistoriens största nyhet som presenteras på fredagen.