Jonathan Karlsson i HIFK:s dress. Foto: Cata Portin.

Svensk målspruta ger HIFK:s fotboll färg

I höstas föll HIFK till tvåan efter två år på den nästhögsta nivån i Finland. Nu siktar en sammansvetsad spelartrupp kryddad med en målgirig svensk på att lyfta upp den anrika klubben tillbaka till herrettan.

När snart hälften av serien är spelad ligger HIFK riktigt bra till - trots en svagare start på säsongen. Onsdagens seger över värsta rivalen KTP gav HIFK ett tre poängs försprång med en match mer spelat än KTP. Under den färska segersviten har laget visat enorm bredd då de ångat på.

En av spelarna som bidragit starkt till HIFK:s framfart är den östra zonens målfarligaste spelare Jonathan Karlsson som spelar sin första säsong utanför hemlandet efter spel där främst i division 1.

Men varför blev det just Finland och HIFK?

– Det är en fråga som alla ställer. Min flickvän är finsk och vi bodde förra året i Sverige. Hon ville återvända hem och jag hängde med, säger Karlsson skrattande.

Vid årsskiftet blev flytten till Helsingfors och IFK klar och Karlsson ville snarast möjligt visa lagledningen att han är värd en stor roll. Startelvan platsade han direkt i men slutligen slog han igenom i matchen mot Atlantis i början av maj.

– Det var en galen match. Jag fick in två lätta bollar ganska snabbt vilket gav mig en extra kick. Sedan fick jag ett par chanser till som jag satte, berättar 25-åringen som med sina fem mål spelade sig in i fansens hjärta.

– Då kom jag in i laget ordentligt. Jag ville visa att jag är här för att tillföra något och inte bara vara en utfyllnadsspelare. Jag gillar att spela för fansen och det är kul att se att det är så många på läktarna som bryr sig om föreningen.

Stämningen på hemmamatcherna tycker Karlsson är nästan jämförbar med stämningen i ligamatcher han sett.

Klar målsättning

En placering bland täten gläder också Karlsson som haft både måltorka och -sviter under säsongens första hälft.

– Vår prestation hittills har varit helt okej. Det är viktigt att vi är med i täten och kämpar nu under sommaren för det är på hösten som allt avgörs. Vi har nu sju raka segrar efter en tuff start vilket berättar ganska mycket om vår trupp.

Siktar ni på att ta steget tillbaka till division 1?

– Jag får dra en klyscha här. Vi tar en match i taget, säger Karlsson med ett skratt.

– Men jag tror vi går långt, tillägger han.